Ik heb de truc van het OCU geprobeerd om de WiFi thuis te verbeteren: dit zijn de verbeteringen die ik heb bereikt

De meest gebruikelijke manier om thuis verbinding te maken met het internet is via het WiFi-netwerk. Hoewel draadloze connectiviteit niet dezelfde snelheid en stabiliteit heeft als een bekabelde verbinding, is het grote voordeel het gemak en de afwezigheid van kabels.

Apparaten zoals tv’s, telefoons, laptops en spelconsoles maken dagelijks verbinding met het WiFi-netwerk, maar deze verbinding kan aanzienlijk worden verbeterd met een paar aanpassingen. Het OCU heeft een korte handleiding gepubliceerd met eenvoudige stappen om het WiFi-signaal thuis te optimaliseren en de browse-ervaring te verbeteren.

Verzadiging vermijden

De OCU (Organisatie van Consumenten en Gebruikers) heeft een truc gedeeld om de WiFi-prestaties thuis te verbeteren door zowel de snelheid als de stabiliteit van het netwerk te optimaliseren. De sleutel tot deze verbetering ligt in het kiezen van het meest geschikte kanaal.

Ik besloot het in de praktijk te brengen en nu zal ik je vertellen hoe het werkte en of ik echt het verschil merkte. Maar laten we eerst eens kijken wat WiFi-kanalen zijn , voor het geval er gebruikers zijn die niet bekend zijn met het concept.

WiFi-kanalen verwijzen naar de specifieke frequentiebanden die worden gebruikt voor draadloze gegevensoverdracht in een netwerk. Deze banden werken binnen het radiofrequentiebereik en zijn onderverdeeld in kanalen om interferentie tussen nabijgelegen netwerken te minimaliseren. De meeste WiFi-netwerken werken in de 2,4 GHz en 5 GHz banden, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen.

Naarmate meer en meer apparaten in huis verbonden zijn met het WiFi-netwerk, kan deze verzadiging een impact hebben op de snelheid en de algemene netwerkprestaties.

De meeste dual-band routers gebruiken zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz band.

De 2,4 GHz band wordt het meest gebruikt voor domotica en aangesloten thuisapparaten, zoals lampen, luidsprekers en slimme stekkers. Het wordt echter ook gebruikt door andere apparaten, zoals draadloze telefoons, magnetrons en verschillende elektronische apparaten, die interferentie kunnen genereren in zeer drukke omgevingen.

Aan de andere kant biedt de 5 GHz band een hogere capaciteit en minder interferentie, wat de verbindingssnelheid en stabiliteit verbetert. Het bereik is echter beperkter vergeleken met de 2,4 GHz band, wat het bereik in grote ruimtes of ruimtes met veel muren kan beïnvloeden.

In de 2,4 GHz-band zijn 14 kanalen beschikbaar, hoewel in veel landen slechts enkele daarvan zijn toegestaan om interferentie te verminderen. De kanalen zijn gescheiden door 5 MHz, maar door de overlap zijn er in de praktijk maar drie echt onafhankelijke kanalen: 1, 6 en 11.

Aan de andere kant biedt de 5 GHz band tot 24 kanalen, met een lagere waarschijnlijkheid van overlap, wat de prestaties verbetert in omgevingen met veel netwerkcongestie. Alleen de eerste vier kanalen in deze band (36, 40, 44 en 48) zijn echter exclusief bestemd voor WiFi-netwerken, terwijl de andere kanalen onderworpen kunnen zijn aan specifieke regelgeving of gedeeld kunnen worden met andere diensten.

De overige kanalen in de 5 GHz band zijn DFS (Dynamic Frequency Selection ). Zoals hierboven vermeld, maken deze kanalen deel uit van een spectrum dat gedeeld wordt met andere openbare diensten, zoals satellietcommunicatie, militaire en weerradars. Om interferentie met deze systemen te voorkomen, is een beschikbaarheidscontrole nodig voordat ze gebruikt kunnen worden, wat verklaart waarom het langer kan duren voordat het 5 GHz netwerk verschijnt.

Wanneer er veel WiFi-netwerken in hetzelfde gebied zijn die dezelfde kanalen gebruiken, kan dit leiden tot interferentie en verminderde prestaties. Als we meer apparaten blijven aansluiten zonder controle, kunnen kanalen verzadigd raken, wat zowel de signaalsterkte als de algemene netwerkprestaties beïnvloedt.

Als een kanaal overbelast raakt door meerdere verbindingen (bijvoorbeeld door naburige WiFi-netwerken) of interferentie ondervindt van naburige kanalen, kan de verbinding te maken krijgen met pakketverlies, verminderde snelheid, verhoogde latentie en bijgevolg een slechtere verbindingskwaliteit.

Het juiste kanaal kiezen

De meeste moderne WiFi-routers kunnen automatisch het minst drukke kanaal kiezen om de netwerkprestaties te optimaliseren. Deze functie helpt om interferentie te verminderen die wordt veroorzaakt door andere WiFi-netwerken en apparaten in de buurt die op dezelfde frequentie werken.

Door minder drukke kanalen te kiezen en de router correct te configureren, is het mogelijk om de stabiliteit en snelheid van de WiFi-verbinding aanzienlijk te verbeteren.

We kunnen ook handmatig het meest geschikte kanaal selecteren als we prestatieproblemen ervaren op ons WiFi-netwerk. Hiervoor kunnen we gespecialiseerde mobiele applicaties gebruiken waarmee we kunnen bepalen welke kanalen in onze omgeving in gebruik zijn en welke meer verkeer hebben of meer verzadigd zijn.

Een goed voorbeeld is Wifi Analyzer, beschikbaar voor Android en iPhone, dat gedetailleerde informatie geeft over verzadiging en signaalsterkte in elke frequentieband, waardoor het gemakkelijker wordt om het optimale kanaal te kiezen.

Zodra het minst verzadigde kanaal is geïdentificeerd, is het alleen nog nodig om de configuratie van de router te openen via de gebruikelijke methode: door http://192.168.1.1 in te typen in de adresbalk van de webbrowser. Nadat je bent ingelogd met je gebruikersnaam en wachtwoord, zoek je naar het gedeelte WiFi-netwerkconfiguratie en vind je de optie om het juiste kanaal te selecteren.

Eenmaal binnen zie je gegevens over de geactiveerde frequenties en de kanalen die ze gebruiken. Daar kun je een kanaal kiezen dat volgens de applicatie minder verzadigd is.

Van daaruit hoef je alleen maar de wijzigingen op te slaan en als je wilt kun je controleren of de prestaties zijn verbeterd. En dat is wat ik heb willen doen, prestatieverschillen vergelijken.

Mijn persoonlijke ervaring

Voor de test gebruikte ik de Digi WiFi 6 router die ik thuis heb en gebruikte ik twee mobiele applicaties: WiFi Analyzer en Speed Test om gegevens te verzamelen. Daarnaast heb ik de router gebruikt om handmatig de kanalen op de 2,4 GHz en 5 GHz banden te veranderen om de invloed hiervan op de netwerkprestaties te controleren.

Het eerste wat ik deed was testen op het 2.4 GHz netwerk. Om dit te doen, stelde ik vast welke kanalen het meest en het minst verzadigd waren met behulp van een mobiele applicatie. Het resultaat was dat kanaal één een van de slechtste kanalen was om te testen, en kanaal 4 een van de beste, en ik heb met beide getest.

Om de nauwkeurigheid van de test te garanderen, voerde ik alle metingen op dezelfde plaats uit, met hetzelfde mobiele apparaat en met slechts een paar minuten verschil tussen elke test. Er moet echter rekening worden gehouden met de onstabiele aard van WiFi-netwerken, die de resultaten kan beïnvloeden.

In het geval van kanaal 1 in de 2,4 GHz band, behaalde ik een downloadsnelheid van 113 Mbps over het symmetrisch gecontracteerde 1 Gbps, en een uploadsnelheid van 85,8 Mbps.

Ik heb verschillende metingen gedaan met dezelfde parameters en de resultaten waren vrijwel allemaal vergelijkbaar. Daarom besloot ik het kanaal van de router te veranderen in nummer 4 en de test te herhalen.

In dit geval bleef de downloadsnelheid praktisch gelijk en registreerde 111 Mbps, een waarde die bijna identiek was aan de vorige. Er was echter een aanzienlijke verbetering in de uploadsnelheid, die ook 111 Mbps bereikte, vergeleken met de 85 Mbps die werd verkregen in het kanaal met de meeste congestie.

Om alle twijfels weg te nemen, herhaalde ik hetzelfde proces op de 5 GHz band van de router. Opnieuw analyseerde ik wat de beste en slechtste beschikbare kanalen waren en selecteerde er twee voor de test: kanaal 40, uitsluitend bestemd voor WiFi, en kanaal 52, dat op dat moment de slechtste prestaties had.

Ik veranderde de routerinstellingen opnieuw en stelde deze kanalen handmatig in, omdat ze standaard zijn ingesteld om automatisch te worden geselecteerd.

De verandering van netwerk en de verbetering in snelheid is merkbaar. Vergeleken met iets meer dan 100 Mbps voorheen, is nu op kanaal 52, het slechtst presterende kanaal, de snelheid over 1 Gb symmetrisch (in dezelfde omstandigheden als voorheen) bijna 400 Mbps (397 Mbps), terwijl de uploadsnelheid omhoog is geschoten naar 637 Mbps.

Net als in het vorige geval voerde ik verschillende tests uit en uiteindelijk koos ik de test die een gemiddeld resultaat opleverde, hoewel ze allemaal praktisch hetzelfde waren.

Daarna herhaalde ik dezelfde stappen, maar veranderde van kanaal en koos nummer 40. In dit geval was het verschil merkbaar, tenminste in downloadsnelheid, waar ik een gemiddelde van 490 Mbps bereikte (bijna 100 Mbps meer dan voorheen), terwijl het verschil in uploadsnelheid praktisch onmerkbaar was en bleef steken op 639 Mbps.

De nieuwe routers

Dat gezegd hebbende, zijn er nu WiFi 5, WiFi 6 WIFi 6E en WiFi 7 compatibele routers op de markt, waarvan vele tri-band zijn, wat betekent dat ze drie afzonderlijke radiobanden gebruiken, wat betekent dat er meer bandbreedte beschikbaar is voor het netwerk, wat helpt om opstoppingen te verminderen en de algemene verbindingsprestaties te verbeteren.

Tri-band routers gebruiken verschillende combinaties van frequenties, afhankelijk van de WiFi-standaard die ze gebruiken:

  • Tri-band routers met WiFi 5 en WiFi 6 hebben meestal één 2,4 GHz band en twee 5 GHz banden.
  • Tri-band routers met WiFi 6E hebben één 2,4 GHz, één 5 GHz en één 6 GHz band.

Ter vergelijking: dual-band routers hebben slechts één 2.4 GHz en één 5 GHz band, wat betekent dat de bandbreedte wordt verdeeld over alle apparaten die op elke frequentie zijn aangesloten. Als er een langzamer apparaat in het netwerk zit, kan dit de algehele prestaties verminderen en de snelheid van snellere apparaten beïnvloeden.

Tri-band routers lossen dit probleem op door een tweede 5 GHz band toe te voegen of, in het geval van WiFi 6E, een speciale 6 GHz band. Hierdoor kan de bandbreedte optimaal worden gebruikt, wat gunstig is voor apparaten die hogere snelheden nodig hebben.

Meneer faes 😁