In Japan zijn de mensen de overbevolking zo beu dat ze een extreme maatregel hebben genomen: betalen om van de stilte te genieten.

Voor een cultuur die zo gewend is aan isolatie, moet de huidige situatie in Japan niet gemakkelijk zijn voor zijn burgers. Het Aziatische land, dat zich vastklampt aan toerisme om een economie in verval nieuw leven in te blazen, heeft door de overbevolking een van de meest kenmerkende pijlers van zijn dagelijks leven doorbroken: stilte. Dit is in zo’n mate gebeurd dat sommigen het als een zakelijke kans hebben gezien. En het pakt niet slecht voor ze uit.

Gemotiveerd door wat er tijdens de pandemie is gebeurd, op een vergelijkbare manier als in veel andere landen zoals het onze, heeft Japan het gebruik van mobiele telefoons als hulpmiddel in restaurants onomarmd. Het idee, dat verder gaat dan het gebruik van een QR om het menu te kunnen zien, stelt klanten zoals die van de Kura Sushi keten in staat om het restaurant binnen te gaan, te eten en te vertrekken zonder een woord tegen iemand te hoeven zeggen.

Japan en de prijs van stilte

De applicatie, geboren met de bedoeling om te voldoen aan de behoeften van de sociale afstandelijkheid van die tijd, maakt het mogelijk om je gerechten te bestellen, te tellen en te betalen zonder verbale interactie met de medewerkers. Van het voorzien in een behoefte aan fysieke veiligheid, is het nu gaan voorzien in een behoefte aan mentale gezondheid. Specifiek voor die introverten die het een wereld van verschil vinden om met iemand te moeten praten.

Maar het idee om stilte als aantrekkingskracht te gebruiken is nog lang niet gestopt. De Japanse cultuur van sociale interactie houdt het midden tussen stilte en de noodzaak om anderen te respecteren. Geconfronteerd met hun bijzondere afkeer van ‘nee’ zeggen, komen Japanners in situaties terecht waarin ze, als iemand hen in een gesprek betrekt, verplicht zijn om met hen mee te gaan, zelfs als ze daar helemaal geen zin in hebben. Dit is inderdaad een probleem, maar ook een zakelijke kans.

Bedrijven zoals schoonheidssalons, kledingwinkels of taxidiensten zijn begonnen met maatregelen om van deze kans te profiteren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen op welk niveau je wilt worden aangesproken, van normaal geklets tot volledige stilte, winkelmandjes pakken die het winkelpersoneel aangeven dat je niet gestoord wilt worden of zelfs extra kosten betalen tot 5.500 yen – ongeveer 35 euro volgens de wisselkoers – om niet te worden aangesproken.

Met een scenario dat moeilijk te extrapoleren is naar andere landen en culturen, zijn de inwoners van Japan gewoon op zoek naar een manier om praatjes te vermijden die nergens toe leiden zonder onbeleefd over te komen door ze af te wijzen. Een manier om die introspectie en stilte terug te krijgen die hen kenmerkten en die, in een situatie van constante sociale interactie, zichzelf uiteindelijk in goud kan terugbetalen.

Meneer faes 😁