Je laadt je telefoon verkeerd op en het is niet jouw schuld. Het ergste is dat er geen oplossing is

Goede praktijken om de oorspronkelijke capaciteit van de batterij van onze mobiele telefoon zo lang mogelijk te behouden zijn eenvoudig toe te passen: de volgorde waarin we de kabel aansluiten is belangrijk, net als het gebruik van adaptief opladen. Het voltooien van oplaadcycli is het startpunt voor degradatie, die culmineert in onze telefoon die om hulp schreeuwt om een paar uur uit de buurt van het stopcontact te blijven.

Ondanks het feit dat nieuwere smartphones zijn uitgerust met grotere batterijen, is de levensduur van de batterij niet verbeterd. Tot de wet er is die het mogelijk maakt om de batterij eenvoudig te vervangen, moeten we zo voorzichtig mogelijk zijn. We moeten echter wel enige verantwoordelijkheid nemen voor de zorg van dit belangrijke onderdeel: wat we ook doen, uiteindelijk zullen ze hun leven verliezen.

Er is geen remedie voor lithium-ionbatterijen

Een kwestie van tijd. Ondanks de zorg die we besteden aan de lithium-ionbatterij van onze telefoon, is het onvermijdelijk dat de capaciteit na verloop van tijd afneemt en vooral met het verstrijken van de tijd en vooral met het opladen. Als de batterij bijna leeg is, zijn we niet meer tevreden en is het tijd om een nieuwe telefoon te kiezen (het verwisselen kan erg ingewikkeld zijn, afhankelijk van het model).

De lithium-ion batterijen die niet alleen telefoons, maar ook laptops en zelfs auto’s van energie voorzien, zijn onvolmaakt en voorbestemd om hun capaciteit te verliezen na verloop van tijd en gebruik. En het ergste is dat elke actie van de gebruiker dit proces versnelt.

Draadloze opladers genereren bijvoorbeeld meer warmte dan zou moeten. Iets soortgelijks gebeurt met snelladen, hoewel fabrikanten dit proberen te verhelpen met softwareoplossingen.

Onze smartphones correct opladen is bijna onmogelijk. Het is waar dat de tips en trucs die we meestal geven effectief zijn om de gebruiksduur te verlengen, maar we kunnen niets doen aan de beperkingen van dit type batterij.

Batterijen die al sinds hun geboorte beperkt zijn

Ondanks hun beperkingen zullen ze de komende decennia alomtegenwoordig blijven. Ze zijn de sleutel tot de overgang naar hernieuwbare energie, als de belangrijkste bron van energieopslag. We wachten echter op een revolutie die maar niet lijkt te komen.

“Als we een nieuwe generatie batterijtechnologie zouden hebben, zou dat nog eens drie tot vijf, idealiter tien keer meer energiedichtheid geven,” zegt IEEE-lid Stuart Lipoff. “Het zou een hele nieuwe generatie apparaten mogelijk maken.” Op dit moment zitten we opgescheept met lithium-ionbatterijen en hun tekortkomingen. Maar er zijn manieren om ze beter te beheren.

Ze ontstonden in 1972, toen Exxon de technologie voor het eerst ontwikkelde. Een die een revolutie teweegbracht in de consumententechnologie: ze verschenen voor het eerst in een Sony Handycam. De drie wetenschappers van Exxon deelden in 2019 de Nobelprijs voor Scheikunde voor hun bijdragen aan de ontwikkeling van deze batterijen.

“Lithium-ion batterijen zijn echt cool, maar ze zijn niet perfect”, zegt Matthew McDowell, mededirecteur van Georgia Tech’s Center for Advanced Batteries. “Ze zullen niet snel verdwijnen.” Hun voordelen, maar ook hun nadelen, waren vanaf het begin duidelijk: ze stoppen veel energie in een kleine, lichte ruimte, maar hun materialen degraderen tot het punt waarop ze niet meer werken.

De levensduur van batterijen is verbeterd, maar niet dankzij hun technologie.

De levensduur van batterijen wordt echter steeds beter. Kijk maar eens naar de batterijlevensduur van de smartphones van vandaag vergeleken met die van tien jaar geleden. Hun interne batterijtechnologie is hetzelfde, maar er is een onderscheidende factor waar speelruimte is: software.

De software stelt je niet alleen in staat om applicaties te installeren en toegang te krijgen tot het internet, maar zorgt ook voor energiebeheer, zowel voor systeemprocessen als voor geïnstalleerde apps. En dat is net zo belangrijk als de batterijchemie zelf.

Om de levensduur van de batterij te optimaliseren is het ideaal, zoals we steeds zeggen, om de lading tussen de 20 en 80% te houden en warmte koste wat het kost te vermijden. Als de batterij te leeg, te vol, te warm of te koud is, is degradatie onherstelbaar.

Ook tijdens het opladen is maximale voorzichtigheid geboden: een krachtige oplader die snel oplaadt, genereert warmte. Het is dus praktisch onmogelijk om in ons dagelijks leven aan al deze voorwaarden te voldoen, en zelfs als we dat doen, vechten we een verloren strijd.

Veelbelovende technologieën zijn nog ver weg. Het keerpunt in batterijtechnologie is nog niet zo dichtbij, ondanks enkele initiatieven waar al enige tijd over gesproken wordt: vloeibaarmetaalbatterijen, chitinebatterijen, solid-state batterijen ….. Er is nog niets dat lithium-ion-batterijen kan vervangen.

Meneer faes 😁