Kakkerlakken noch ratten: dit is het dier dat de aarde zou overheersen als wij zouden uitsterven.

Als de mensheid plotseling zou uitsterven, zou er plaats zijn voor de koninginnensoort van de wereld. Een wetenschapper uit Oxford is duidelijk over welk dier haar plaats zou innemen.

Het mogelijke verdwijnen van de mens roept veel vragen op over de toekomst van het leven op aarde. Als onze soort van de ene op de andere dag zou ophouden te bestaan, zou de planeet te maken krijgen met een transformatieproces waarin ecosystemen opnieuw in evenwicht zouden worden gebracht en andere soorten het vacuüm zouden kunnen opvullen dat wij als heersers over de natuur zouden achterlaten. Dit scenario biedt een fascinerend terrein voor wetenschappelijke speculaties over welke soorten in staat zouden kunnen zijn om zich aan te passen, te gedijen en uiteindelijk een dominante rol in de wereld op zich te nemen.

Evolutie, het voortdurende proces dat het leven vormt, zou bepalen welke levensvormen als de nieuwe hoofdrolspelers naar voren zouden kunnen komen. Zonder onze invloed zouden soorten met speciale capaciteiten eerder de ecologische niches bezetten die de mens zou achterlaten. In deze context heeft professor Tim Coulson van de Universiteit van Oxford in een interview met The European aangegeven wat zijn sterkste kandidaat is.

De hot take van @ProfExistence van vandaag heeft onze dag al gemaakt: “Zouden octopussen enorme onderwatersteden bouwen en met ademhalingsapparatuur aan land komen om een hert neer te schieten? Dat kunnen we niet weten. Maar we kunnen het zeker niet uitsluiten.” 👇https://t.co/xt4TP4eeMA pic.twitter.com/3rTGJTv536

– Oxford Biologie (@OxfordBiology) 15 november 2024

Volgens professor Tim Coulson zouden octopussen de volgende wereldheersers kunnen worden dankzij hun intelligentie, aanpassingsvermogen en unieke vaardigheden. Deze fascinerende zeedieren vallen op door hun gedecentraliseerde zenuwstelsel en verbazingwekkende probleemoplossende vaardigheden.

De wetenschapper legt uit dat octopussen een neuraal netwerk bezitten dat zich voornamelijk in hun tentakels bevindt, waardoor ze objecten met grote precisie kunnen manipuleren en autonome bewegingen kunnen uitvoeren. Daarnaast maakt hun vermogen om zich te camoufleren en aan te passen aan verschillende omgevingen hen tot een voorbeeld van overleving en veelzijdigheid: “hun probleemoplossend vermogen zou kunnen evolueren tot een soort die in staat is om een beschaving op te bouwen,” zei Coulson in het interview.

Octopus evolutie is een onzekere gok

Een ander belangrijk aspect is hun aanpassingsvermogen aan verschillende habitats. Hoewel het waterdieren zijn, kunnen sommige octopussen tot 30 minuten buiten het water ademen, wat hen een evolutionair voordeel geeft bij veranderingen in het milieu. Volgens Coulson is het niet onredelijk om je voor te stellen dat ze uiteindelijk apparaten zullen ontwikkelen waarmee ze land kunnen verkennen en bewonen, vergelijkbaar met de manier waarop mensen duikuitrusting gebruiken.

Ondanks deze kenmerken benadrukt de professor dat evolutie een onvoorspelbaar proces is. Genetische mutaties, ecologische veranderingen en onverwachte uitstervingen kunnen het verloop van elke soort beïnvloeden. Maar octopussen hebben een intelligentieniveau dat hen in staat zou stellen om te profiteren van unieke mogelijkheden in een postmenselijke wereld.

Naast hun cognitieve vermogen hebben octopussen een opmerkelijke behendigheid laten zien bij het oplossen van uitdagingen. Van het openen van potten tot het ontsnappen uit aquariumverblijven, deze vaardigheden getuigen van een potentieel dat zich volgens Coulson zou kunnen vertalen in geavanceerde vormen van sociale en culturele organisatie. Hoewel hypothetisch, suggereert hij dat ze onderwatergemeenschappen zouden kunnen bouwen en zelfs interactie zouden kunnen hebben met de aardse omgeving.

Meneer faes 😁