Koffiedik dient niet als meststof voor planten. Dit zegt een deskundige tuinier. Volgens tuinexperts hebben alle planten bepaalde verzorging en onderhoud nodig om gezond en krachtig te groeien. Zo wordt de frequentie van water geven cruciaal, maar ook andere aspecten zoals het substraat, blootstelling aan zonlicht en het gebruik van meststoffen.
In die zin zijn er allerlei soorten meststoffen om de groei van een plant te bevorderen. Zelfgemaakte meststoffen die thuis gemaakt kunnen worden met organisch afval zijn echter nuttig om kosten te besparen en bij te dragen aan de zorg voor het milieu.
Met het oog op deze mogelijkheid om tuinspecimens te bemesten met organisch materiaal uit huis, staat koffiedik in het middelpunt van de belangstelling, omdat het een trend is in de wereld van beïnvloeders op sociale media die zich bezighouden met tuinieren.
Volgens een tuinexpert en botanisch onderzoeker is het echter niet aan te raden om koffiedik als meststof aan planten te geven . Ontdek waarom je dit ingrediënt in plantenspecimens moet vermijden.
Wat gebeurt er als ik koffie op planten giet?
Dit is misschien een vraag die veel mensen zich stellen. Vanuit het oogpunt van bemesting draagt koffiedik niets bij aan planten. Volgens de uitspraken van Eduardo Barba (docent tuinieren en botanisch onderzoeker in kunstwerken) in Hoy por hoy op Cadena SER is de toevoer van koffiedik aan de tuinspecimens tevergeefs.
Koffiedik wordt niet gebruikt om zelfgemaakte meststoffen voor planten te maken. Hoewel dit ingrediënt een organisch materiaal is, heeft het niet de capaciteit om botanische specimens te bemesten , omdat de voedingszouten worden geëxtraheerd bij de bereiding van de infusie.
Het is het hete water dat het organische materiaal grondig wegspoelt en de zouten of actieve ingrediënten extraheert die nuttig kunnen zijn voor planten. Bovendien is koffiedik niet geschikt als zelfgemaakte meststof omdat het geen composteringsproces heeft ondergaan, d.w.z. het is niet aangetast of beïnvloed door micro-organismen die de materie omzetten.