Als we bezig zijn met het kopen van een tweedehands auto, halen we allemaal de kleine detective in ons naar boven. Als we op tijd een fout, een defect of een slecht gerepareerde panne vinden, besparen we op middellange termijn geld. De tweedehandsmarkt is erg groot, dus we vinden zeker nog een exemplaar van het voertuig waarin we geïnteresseerd zijn in betere staat.
Motor
Bij het controleren van een auto zijn er een reeks factoren die de aankoop automatisch kunnen uitsluiten, zoals olielekken, interieurs in vreselijke staat of zelfs details waar de verkoper ons niets over vertelt, maar die we kunnen ontdekken door de auto grondig te controleren of door een rapport op te nemen. In lijn hiermee is er een truc die je zou moeten gebruiken elke keer dat je een tweedehands auto controleert, en dat is precies wat we je vandaag in deze post gaan uitleggen.
De truc met de riem
Onfeilbaarder dan watten, zo mogelijk, verbergt dit element van passieve veiligheid in onze auto’s een klein label dat onmiddellijk een verkoper kan verraden die ons probeert op te lichten. Veiligheidsgordels kunnen ons in minder dan een minuut vertellen dat de auto betrokken is geweest bij een ongeval.
De reden is heel eenvoudig. Volgens internationale voorschriften moeten veiligheidsgordels na een ernstig ongeluk worden vervangen, omdat ze hun kracht kunnen verliezen. Dit komt doordat de vezels en de oprolmechanismen onherstelbare schade oplopen wanneer ze tijdens een botsing worden geactiveerd.
Nu we dit weten, kunnen we deze informatie in ons voordeel gebruiken. Als je naar tweedehands auto’s kijkt, vergeet dan nooit het label van de veiligheidsgordel te controleren, want daarop staat de productiedatum. Als deze datum na de fabricage van de auto valt, moet je schrikken, want dat betekent dat de gordel werd geïnstalleerd nadat de auto de fabriek verliet.
Hoe vind je de productiedatum van de autogordel?
De productiedatum van autogordels is meestal niet met het blote oog te zien. Alle veiligheidsgordels, zonder uitzondering, hebben echter een label of code met deze informatie erop gedrukt. Afhankelijk van het merk kun je deze informatie op de volgende punten controleren:
- Op de riem zelf: aan het uiteinde van de riem.
- Op een label: meestal overlappend met het anker. Pas op als het is doorgeknipt, dat is een slecht teken.
- Op de spoel of spanners: sommige merken graveren nummers in de buurt van het punt waar de tape wordt opgewonden.
De informatie die we zoeken verschilt van fabrikant tot fabrikant, maar volgt over het algemeen een vergelijkbaar patroon als wat we zagen in het artikel over de betekenis van bandnummers. 0625” zou bijvoorbeeld verwijzen naar de zesde week van het jaar 2025.
Als je deze informatie weet, hoef je het alleen maar te vergelijken met de productiedatum van de auto, die je kunt vinden op de registratiepapieren of door het VIN-nummer op internet te controleren. Een andere truc is om andere onderdelen van de auto te controleren die gewoonlijk niet worden vervangen. Van daaruit kun je een idee krijgen van het jaar en de maand waarin de auto is gemaakt en welke andere onderdelen mogelijk zijn vervangen na het ongeluk.