Liefde is niet goedkoop: 52% van de koppels heeft wel eens ruzie gehad over geld en 60% beschouwt het als een groene vlag om geen schulden te hebben.

Achter de romantiek van chocolaatjes, hartjes en bloemen gaat een van de meest omstreden kwesties in elke relatie schuil: financiën. Ze vormen de basis van een sterke relatie en zijn sterk afhankelijk van eerlijkheid en gedeelde doelen, en kunnen de doorslag geven tussen een vluchtige liefde en een langdurige relatie.

Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders wel eens ruzie of Nederland heeft gehad over financiële aspecten. De meest voorkomende redenen voor deze ruzies zijn verschillende uitgavenprioriteiten (25 procent) of schulden (16 procent).

Hoe denken Nederlanders over financiën als koppel?

In Nederland wordt duidelijk gesteld dat het belangrijk is voor een gezonde relatie om in ieder geval openlijk met je partner over financiën te praten. Ondanks de spanningen die ontstaan door dergelijke financiële gesprekken , vindt 74% van de Nederlandse stellen dat ze eerlijk zijn tegen hun partner over hun uitgaven en inkomsten.

Voor velen blijven financiën echter een taboe: bijna de helft van de Nederlandse stellen (45%) bespreekt hun financiën niet vaak met hun partner en 32% van de Nederlandse stellen heeft geen duidelijke afspraak met hun partner over de verdeling van de dagelijkse uitgaven.

Hoe verdelen Nederlandse stellen hun uitgaven?

Volgens de resultaten van het rapport is financiële organisatie een gemeenschappelijk aspect voor koppels: 60% organiseert hun financiën samen, wat overeenkomt met het percentage van degenen die zeggen dat ze de uitgaven gelijk verdelen. Daarnaast heeft 71% van de stellen in Nederland een gezamenlijke bankrekening.

Hoewel het erop lijkt dat gezamenlijke financiën voor Nederland meer betekent dan alleen gedeelde uitgaven: het zijn ook gedeelde financiële doelen, en in die zin maakt 54% van de Nederlands met een partner financiële plannen voor de lange termijn, waarbij het meest voorkomende spaardoel voor koppels het sparen is om een huis te kopen (26%).

Het rapport belicht echter ook de sociaaleconomische realiteit en het nieuwe gedrag van stellen onder Nederlanders, zoals het feit dat minder dan 10% van de Nederlanders spaart voor de geboorte van een kind.

Het hebben van gezonde rekeningen is een “groene vlag”.

In tegenstelling tot financiën, die een veelvoorkomend probleem lijken te zijn, zijn schulden niet zo’n grote zorg voor stellen in hun plannen – en gelukkig maar: minder dan een derde van de ondervraagden (29%) zegt dat ze hun toevlucht hebben genomen tot leningen of consumentenkrediet om gemeenschappelijke doelen te bereiken, zoals reizen of feesten. Nederlanders beschouwen het hebben van gezonde rekeningen als een teken van welzijn: 9 van de 10 Nederlanders vinden het belangrijk dat hun partner gezonde financiële gewoonten heeft, en 7 van de 10 vinden het heel belangrijk.

Meneer faes 😁