Steve Jobs pochte over anders denken en anders zijn en in 1982 gaf hij de sleutel om dit te bereiken. Van alle leiderschapslessen van Steve Jobs springt er één in het bijzonder uit: differentiatie. De medeoprichter van Apple nam anders zijn dan de rest heel serieus. Zozeer zelfs dat de beroemde ThinkDifferent-campagne, die hij zelf in 1997 in een historische advertentie vertelde en die uiteindelijk tot 2002 als slogan van het bedrijf heeft gediend, de geschiedenis is ingegaan.
Steve Jobs droeg niet alleen uit dat hij anders was, maar gaf ook advies over hoe hij zich kon onderscheiden. In 1982 wilde hij echt intelligente mensen onderscheiden van de rest, en dat deed hij in het kader van de Gouden Plaat, een prijs die hem dat jaar werd toegekend door de Academie van Archievement.
“Heb je er ooit over nagedacht wat het is om intelligent te zijn?
De lijst van prijzen die worden uitgereikt door de American Academy of Archievement, die we zouden kunnen vertalen als de Academy of Achievement, is uitgebreid. Ze worden uitgereikt aan mensen die volgens de academie zelf uitzonderlijke prestaties hebben geleverd op verschillende gebieden, zoals wetenschap, zaken, kunst of openbare dienstverlening. Steve Jobs was 43 jaar geleden een van hen.
De man die ook de oprichter van NeXT was en een fundamentele rol speelde bij het ontstaan van Pixar, maakte van deze erkenning gebruik om een toespraak te houden waarin hij iets heel relevants benadrukte op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Ja, anders zijn.
Steve Jobs vroeg het publiek of ze ooit hadden nagedacht over wat het betekent om slim te zijn. “Velen van jullie hebben dat vast wel eens gedaan, toch?” vervolgde de medeoprichter van Apple, ”Misschien ken je een domme vriend en denk je dat jij slimmer bent, dus vraag je je af wat het verschil is.
Na die inleiding gaf Steve Jobs de sleutel tot anders zijn: dingen anders doen. Het is iets dat voor de hand lijkt te liggen, maar misschien niet zo gemakkelijk te bereiken is en we weten vaak niet hoe we het kunnen doen. Om dit te doen, zegt Jobs dat het essentieel is om “niet dezelfde ervaringen te hebben als iedereen”, want dan “worden dezelfde connecties gemaakt” en worden die verschillen tenietgedaan.
Uit de routine stappen en verschillende ervaringen opdoen
In lijn met het hebben van verschillende ervaringen om echt anders te zijn dan de rest, wordt Steve Jobs een aantal leiderschapslessen toegeschreven, samengevat in vier zinnen die heel goed definiëren hoe je deel kunt nemen aan differentiatie, volgens het idee van het hebben van eigen ervaringen.
“Ik neem de verantwoordelijkheid voor het feit dat ik vastzit in een sleur”.
Sommigen zeggen, en Steve Jobs was een van hen, dat degene die vastzit in monotonie de enige verantwoordelijke is. Het is niet een baas die ons dwingt om steeds hetzelfde te doen, noch is het de vitale afhankelijkheid van een salaris. Uiteindelijk nemen degenen die echt willen veranderen beslissingen. Een andere baan, een verhuizing, een breuk met vrienden of partners als die niets positiefs brengen…
“Ik herken het patroon waarin ik zit.
Net als wanneer je een verslaving hebt, is de eerste stap om deze te bestrijden het herkennen ervan. Dit is precies hetzelfde als wat wordt voorgesteld voor het veranderen van gewoonten en routines. Je moet je ervan bewust zijn dat je vastzit in een routine die je niet gelukkig maakt.
“Ik zal me inzetten voor het idee van uitdaging”.
Eén ding dat vaak gebeurt als je vastzit in een sleur, is dat het grotendeels te wijten is aan een angst om uit je comfortzone te stappen. Doorgaan met dezelfde patronen, zelfs als we ze vermoeiend en inspiratieloos vinden. Het is daarom raadzaam om alle implicaties van een verandering te overwegen en, als de risico’s objectief aanvaardbaar zijn, deze te accepteren.
“Ik ga weg.
Opschrijven wat je wilt veranderen en waar je naartoe wilt, letterlijk of figuurlijk, wordt ondersteund door onderzoek. Het is gebleken dat het onder woorden brengen van die verlangens, op papier of in een digitale notitie, de kans groter maakt dat je erin slaagt om de beslissing te nemen om te veranderen. En wees er natuurlijk duidelijk over dat het iets is wat je gaat doen.
Uiteraard is elk geval heel individueel en is het op sommige vlakken niet eenvoudig om van carrièrerichting te veranderen. Maar, zoals Steve Jobs al aangaf, er zijn vele wegen die bewandeld kunnen worden om dit te bereiken, en dit impliceert niet dat het iets gemakkelijks of zelfs iets snels is.