Microsoft sluit Skype in mei. Een revolutionair platform dat, ondanks zijn nalatenschap, bezweek onder een gebrek aan innovatie tegenover veel wendbaardere concurrenten.
Het was XDA Developers die het nieuws bracht dat Microsoft zojuist publiekelijk heeft bevestigd: Skype wordt voorgoed gesloten. Dat gebeurt in mei, wanneer ze de laatste hand leggen aan een verhaal dat heel anders had kunnen lopen en dat nu een erfenis wordt van Teams, het rechteroog van het bedrijf voor communicatie.
Het heeft er lang naar uitgezien dat het einde van Skype nabij was. Het werd gelanceerd in 2003 en in 2011 gekocht door Microsoft voor 8,5 miljard dollar, een bedrag dat toen astronomisch leek.
Skype was een voor en na. Het maakte video- en spraakgesprekken over lange afstanden toegankelijk voor iedereen met internet. Het werd het metoniem voor videobellen (“zullen we een Skype doen?”), iets wat maar weinig producten bereiken.
Maar het verhaal van Skype is meer een gemiste kans. Het had alles om een dominant platform te worden:
- Het kwam heel vroeg op de markt.
- Het had een hoge adoptie.
- Het had een wereldwijd herkenbaar merk.
- En het had de middelen van Microsoft achter zich.
Maar slechte beslissingen en een constant gebrek aan innovatie zorgden ervoor dat rivalen als FaceTime, Zoom, Google Meet, Discord en WhatsApp met de eer gingen strijken.
Achteraf gezien was de neergang van Skype niet plotseling, maar geleidelijk.
- In 2015 werd het geïntegreerd in Windows 10, maar de ervaring was onnatuurlijk.
- Lange tijd hield Microsoft een vreemde dualiteit in stand tussen Skype en Skype for Business. Die laatste werd in 2019 vervangen door Teams.
Ondertussen gingen anderen snel vooruit. Zoom katapulteerde tijdens de beperkingen van 2020 dankzij de timing, maar ook dankzij vereenvoudiging: het elimineerde registratie- en downloadvereisten. FaceTime werd volledig geïntegreerd in het ecosysteem van Apple. En WhatsApp maakte gebruik van zijn alomtegenwoordigheid en populariteit om ze als dienst aan te bieden.
En ondertussen zat Skype vast in een cyclus van herontwerpen die de belangrijkste problemen nooit oplosten (soms zelfs vergrootten): een inconsistente interface, prestatieproblemen en een verwarrende gebruikerservaring.
Microsoft maakt niet alleen een einde aan Skype, maar stuurt zijn gebruikers ook door naar het steeds populairder wordende Teams. Skype-gebruikers zullen hun referenties kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot Teams en zullen daar hun contacten en gesprekken kunnen zien. Tijdens de overgangsperiode kunnen gebruikers van beide platformen met elkaar communiceren. Daarna is er alleen nog plaats voor Teams.
Een bitterzoet einde. Een einde dat bijna genadig lijkt. Skype leefde gevangen in zijn eigen verwarde identiteit. Het bleef die applicatie die we geïnstalleerd hielden “voor het geval dat” en waarvan we ons niet eens meer herinneren wanneer we het voor het laatst gebruikten, ondanks het feit dat het toen een fundamentele rol speelde.
Kunnen zien en praten met andere mensen in andere landen was revolutionair in de jaren 2000, Skype laat een grote culturele impact achter die nu is getransformeerd tot archeologie. Als laatste geschenk laat het ons achter met een les: hoe gevestigd een platform ook is, het kan irrelevant worden als het niet mee evolueert met de behoeften van zijn gebruikers.