Het reinigen van een matras kan aanvoelen als een beproeving – het is niet per se een taak die licht opgevat moet worden. Per slot van rekening is je matras het meubelstuk waar je waarschijnlijk de meeste tijd in je leven op doorbrengt. Het comfortabel en schoon houden ervan is van het grootste belang voor een goede nachtrust en om je energiek te voelen voor de dag die voor je ligt.
Vooral stoomreiniging is een van de meest gebruikte manieren om je matras op te frissen. Maar hoewel het kan, is het niet altijd de beste optie – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.
We vroegen een professionele reiniger waarom u het reinigen met stoom van uw matras beter kunt vermijden en hoe u het proces het beste kunt aanpakken.
Het risico van vocht en hitte
Matrassen zijn over het algemeen niet ontworpen om met grote hoeveelheden vocht om te gaan.
“Stoom kan diep in de lagen doordringen en als de matras niet goed droogt, kan dit leiden tot schimmelvorming”, waarschuwt Robin Murphy, oprichter van schoonmaakdiensten Maid Brigade en ChirpChirp.
Matrassen zijn vooral gevoelig voor lange droogtijden omdat ze zo dicht zijn.
“Langdurige vochtigheid kan zowel de structuur als de hygiëne van de matras in gevaar brengen”, legt Murphy uit.
Stoom kan ook interne onderdelen bereiken, zoals metalen veren in hybride of traditionele matrassen, die het risico lopen te gaan roesten, merkt Murphy op.
“Vocht dat opgesloten zit in de vulling kan ook problemen op lange termijn veroorzaken, zoals geur of schimmel,” voegt ze eraan toe.
Voor slimme matrassen – of matrassen met ingebouwde verwarmings- en koelsystemen – is er nog een extra risico.
“Reinigen met stoom kan interne sensoren, bedrading of elektronische componenten beschadigen”, zegt Murphy. “Vocht kan ook elektrische gevaren veroorzaken.
Naast vocht is warmte een andere factor die de levensduur en kwaliteit van je matras kan verkorten, vooral als het gemaakt is van traagschuim of latex.
“Stoom kan de structuur van het schuim afbreken, de veerkracht verminderen en latex na verloop van tijd afbreken”, legt Murphy uit. “Bovendien kunnen de kleefstoffen die in sommige matrassen worden gebruikt, verzwakken onder invloed van warmte.”
Methoden om te gebruiken
Om de harde bijwerkingen van stoomreiniging te vermijden, zijn er mildere methoden die je in plaats daarvan kunt gebruiken.
“Stofzuigen verwijdert stof, vuil en allergenen van het oppervlak,” stelt Murphy voor.
Daarnaast is spotreiniging een geweldige manier om vlekken te verwijderen zonder dat je matras te vochtig wordt. Baking soda is ook effectief, omdat het een natuurlijke, zachte reiniger is die geurtjes kan neutraliseren en overtollig vocht kan absorberen, voegt Murphy eraan toe.
“Deze methodes zijn effectief, veiliger voor de matrasmaterialen en verminderen het risico op vochtgerelateerde problemen, waardoor de levensduur en hygiëne van je matras worden gegarandeerd”, zegt ze.
Voorzorgsmaatregelen die je moet nemen als je toch besluit om met stoom te reinigen
Als je nog steeds denkt dat reinigen met stoom de beste optie voor je is, zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om het proces minder schadelijk te maken. Murphy raadt aan om te beginnen met stofzuigen om stof, dode huidcellen en ander vuil te verwijderen.
“Als deze op de matras achterblijven, kunnen ze zich tijdens het stomen vermengen met vocht en problemen veroorzaken, zoals geurtjes of bacteriegroei,” merkt ze op.
Ze raadt ook aan om een klein deel van de matras te testen voordat je de hele matras reinigt, zodat je een beter idee krijgt van hoe je matras zal reageren op stoomreiniging.
“Wacht tot het droog is om er zeker van te zijn dat er geen problemen zijn zoals verkleuring of materiële schade,” zegt Murphy.
Gebruik vervolgens de laagste stoomstand om het risico op oververzadiging van je matras met vocht te verminderen. Zorg er ook voor dat de stoomreiniger in beweging blijft.
“Vermijd langdurige blootstelling op één plek, want dat kan het materiaal beschadigen of vocht vasthouden,” zegt Murphy.
Droog ten slotte je matras grondig gedurende minstens een dag of twee voor je het bed opmaakt om het risico op schimmel of meeldauw te voorkomen.
“Goede ventilatie, ventilatoren of een ontvochtiger kunnen het droogproces versnellen,” adviseert Murphy.