Energie besparen is belangrijker dan ooit. Met eenvoudige veranderingen in onze routine kunnen we een positieve impact hebben op onze rekeningen en bijdragen aan de zorg voor de planeet.
Ik weet zeker dat je dit nieuws interessant vindt. Als je dacht dat de koelkast of wasmachine de apparaten waren die thuis de meeste elektriciteit verbruikten , dan zou je wel eens voor een verrassing kunnen komen te staan met wat je hieronder leest. Hoewel deze apparaten een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken, is er één apparaat dat elektriciteit blijft verbruiken, zelfs als je het niet gebruikt: de Smart TV.
Smart TV’s hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we genieten van audiovisuele content, maar ze hebben ook een klein nadeel met zich meegebracht: hun stand-by verbruik. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, treedt deze ‘vampier’-uitgave op omdat Smart TV’s in stand-by blijven om functies zoals internetverbinding, systeemupdates en de mogelijkheid om snel in te schakelen met de afstandsbediening te garanderen.
Zo kan dit verbruik, afhankelijk van het model, tussen 0,5 en 3 watt liggen, wat zich in de loop van het jaar kan vertalen in extra kosten op de elektriciteitsrekening. Hoewel het individueel misschien een onbeduidende kostenpost lijkt , is de impact groter dan we denken als we de rest van de apparaten in huis die ook stand-by staan bij elkaar optellen.
De vraag is dus: moet je je Smart TV volledig uitschakelen door de stekker eruit te trekken? Het antwoord hangt af van het type scherm. Modellen met OLED-technologie moeten aangesloten blijven om een compensatiecyclus uit te voeren die de beeldkwaliteit behoudt en pixelfouten voorkomt. Als de stekker van de tv voortdurend uit het stopcontact wordt gehaald, kan deze bovendien het vermogen verliezen om zichzelf automatisch bij te werken, wat de prestaties op de lange termijn beïnvloedt.
Met andere woorden, om deze onnodige kosten te beperken zonder de prestaties van de tv aan te tasten, zijn er praktische oplossingen. Een van de meest effectieve is het gebruik van stekkerdozen met schakelaars, waarmee je de stroom naar verschillende apparaten tegelijk kunt uitschakelen. Aan de andere kant zijn er ook slimme stekkerdozen met WiFi, waarmee je stopcontacten op afstand kunt in- of uitschakelen via je mobiele telefoon.
Naast televisies verbruiken ook andere apparaten zoals spelconsoles, luidsprekers en videospelers elektriciteit als ze in het stopcontact zitten. Het belangrijkste is om kleine gewoontes aan te nemen, zoals het uitschakelen van apparaten die we niet gebruiken. Dit kan ons helpen om het elektriciteitsverbruik te verminderen zonder aan comfort in te boeten.