Noch zon, noch wind: dit wordt de duurzame energie van de toekomst, volgens Bill Gates.

De eerste energiecentrale die door de oprichter van Microsoft wordt aangedreven, zal naar verwachting genoeg elektriciteit opwekken om 400.000 huizen van stroom te voorzien. Het model zou in veel andere landen gekopieerd kunnen worden.

De behoefte aan schone en duurzame energie heeft geleid tot de zoektocht naar alternatieven voor traditionele modellen. Bill Gates heeft via zijn bedrijf TerraPower een belangrijke stap in deze richting gezet met de bouw van de eerste Natrium-kerncentrale, een kernreactor van de volgende generatie die vloeibaar natrium als koelmiddel gebruikt.

In tegenstelling tot conventionele reactoren werkt de Natrium-technologie bij lage druk, wat het risico op ongelukken verkleint. Het gebruik van natrium maakt een beter thermisch beheer mogelijk, waardoor de productie van radioactief afval afneemt en de uraniumefficiëntie toeneemt. Bovendien beschikt het over een opslagsysteem met gesmolten zout, waardoor de energieproductie kan worden aangepast aan de vraag.

Het modulaire reactorontwerp maakt een capaciteit van 345 MW mogelijk, uitbreidbaar tot 500 MW, genoeg om zo’n 400.000 huizen van stroom te voorzien. Volgens Chris Levesque, CEO van TerraPower, zal de centrale drie keer kleiner zijn dan een conventionele kerncentrale en veel lagere operationele kosten hebben.

Een project geleid door Bill Gates

Bill Gates zelf is een sleutelfiguur geweest in het vooruitstuwen van de technologie. Bij de opening zei hij: “Ik heb bijna 20 jaar op deze dag gewacht. Het project zal tijdens de bouw werk bieden aan 1.600 mensen en 250 banen zodra het operationeel is.

Hoewel de bouw is begonnen, heeft TerraPower nog steeds goedkeuring nodig van de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission om de reactor te activeren. Het bedrijf heeft de vergunning aangevraagd, maar het evaluatieproces kan de opstart van de centrale vertragen.

Geavanceerde modulaire reactoren krijgen steeds meer belangstelling in verschillende delen van de wereld. In Europa wordt overwogen om ze tegen 2030 in gebruik te nemen als onderdeel van een strategie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. De voortgang van het Natrium-project zou deze technologie kunnen consolideren als een van de belangrijkste energieoplossingen van de toekomst.

Meneer faes 😁