Onderzoekers hebben de impact van suikerrijke dranken op de mondiale gezondheid geanalyseerd. Ze waren diep geschokt.

Suikerhoudende frisdranken hebben een paar jaar geleden de wereld veroverd. Dankzij hun smaak en marketingstrategieën werden frisdranken het toonbeeld van globalisering. Geleidelijk aan werden we ons meer bewust van de gezondheidsrisico’s van overmatige consumptie van deze dranken, zozeer zelfs dat in sommige Europese landen een frisdrankbelasting werd ingevoerd. Als gevolg daarvan werd de consumptie van vrije suikers in sommige gevallen verminderd.

Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat de inname in veel landen nog steeds erg hoog is. Zo veel zelfs dat er een alarmerend verband is tussen regelmatige consumptie van deze dranken en miljoenen nieuwe gevallen van diabetes type 2 per jaar.

Suiker pandemie. De aanleiding was een onderzoek van Tufts University in de Verenigde Staten. Ze onderzochten gegevens over drankconsumptie uit de Global Dietary Database, een database van meer dan 450 onderzoeken met informatie over de consumptie van suikerhoudende dranken en een steekproef van 2,9 miljoen mensen uit 184 landen, en stuitten op alarmerende cijfers.

Volgens het onderzoek worden suikerhoudende dranken in verband gebracht met ongeveer 1,2 miljoen nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten en 2,2 miljoen nieuwe gevallen van diabetes type 2. Elk jaar en over de hele wereld, wat verrassend is als je bedenkt hoe genormaliseerd en geïntegreerd deze dranken zijn in alle samenlevingen.

De redenen. Het is geen nieuws dat suikerhoudende dranken in verband worden gebracht met diabetes type 2, obesitas en andere aandoeningen, maar de reden is dat het voedingsmiddelen zijn die snel worden verteerd en zeer uitgesproken pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken zonder dat ze essentiële voedingsstoffen leveren. Het zijn lege calorieën zoals een biertje, maar met een veel grotere hoeveelheid suikers.

Dit opnameproces draagt herhaaldelijk bij aan gewichtstoename en nog belangrijker aan insulineresistentie, wat leidt tot stofwisselingsproblemen die verband houden met de eerder genoemde diabetes of hart- en vaatziekten. Veel gevallen, maar wat betekent het? Volgens het onderzoek zijn 80.000 sterfgevallen per jaar door diabetes type 2 en 258.000 sterfgevallen per jaar door hart- en vaatziekten gerelateerd aan frisdrank.

Latijns-Amerika en Afrika. In landen die de afgelopen jaren moeite hebben gedaan om gezondere voeding en levensstijlen te promoten, en ook door de belastingen die we een paar regels geleden noemden, is de suikerconsumptie gedaald, maar het is niet iets dat overal ter wereld gebeurt. In het onderzoek hebben de onderzoekers zich gericht op twee gebieden: Latijns-Amerika en Afrika.

Volgens de gegevens wordt regelmatige consumptie van deze dranken in Mexico in verband gebracht met bijna een derde van de nieuwe gevallen van diabetes. In Colombia stijgt dit percentage tot bijna de helft. En in Zuid-Afrika is ongeveer 28% van de nieuwe gevallen van diabetes en 15% van de nieuwe gevallen van cardiovasculaire voorvallen gerelateerd aan deze dranken.

De verklaring die ze hebben gevonden is simpel: in landen en gemeenschappen met lagere gemiddelde inkomens, slechte toegang tot informatie en beperktere preventieve gezondheidszorg, stijgen de gevallen.

Niet alles. Maar over welke dranken hebben we het dan? Het onderzoek richtte zich op gegevens van suikerhoudende dranken met toegevoegde suikers en minstens 50 kilocalorieën per 240 milliliter product. Hieronder vallen frisdranken, energiedranken, vruchtensappen met toegevoegde suikers, punch en zelfs gearomatiseerd water met toegevoegde suikers.

Buiten de focus vallen melk (waar ook suiker in zit), 100% natuurlijke sappen zonder toevoegingen en calorievrije producten, dit zijn gezoete dranken zonder toegevoegde suikers. Deze dranken kunnen echter het onderwerp zijn van verdere studies, omdat onderzoekers erop wijzen dat, hoewel ze geen toegevoegde suikers hebben en niet van nature aanwezig zijn, overmatige consumptie ook negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Oplossingen. Laura Lara-Castor is de hoofdauteur van het onderzoek en zegt dat “dringende, op bewijs gebaseerde interventies nodig zijn om de consumptie van suikerhoudende dranken wereldwijd te beteugelen voordat meer levens worden verkort door de effecten ervan”. Dariush Mozaffarian is een andere auteur, die vindt dat er vooral veel meer aandacht moet worden besteed aan landen in Latijns-Amerika en Afrika.

Mozaffarian ziet dit als een echte epidemie en is van mening dat “we als soort het probleem van de consumptie van suikerhoudende dranken moeten aanpakken. Maar zoals met bijna alles legt de studie de nadruk op de hoge en consistente consumptie van suikerhoudende dranken, omdat onder normale omstandigheden af en toe een (ongezonde) frisdrank een verwennerij is die we ons kunnen veroorloven.

Uiteindelijk wil de studie zich niet richten op individuele verantwoordelijkheid, maar op een collectieve verantwoordelijkheid waarbij overheden en gezondheidssystemen betrokken zijn. En misschien wel het meest complex: de industrie die dergelijke dranken maakt.

Meneer faes 😁