Op welke hoogte moet een televisietoestel in huis worden geplaatst? Dit is wat de experts zeggen

De TV te hoog of te laag instellen kan leiden tot extra problemen naast de beeldkwaliteit. Traditioneel is het bij het installeren van een nieuwe tv in huis de norm om deze te plaatsen waar maar ruimte beschikbaar is, ofwel direct op een meubelstuk of hangend aan de muur.

Tot een paar jaar geleden was dit geen groot probleem, omdat de schermen relatief klein waren, maar nu met typische diagonalen van meer dan 55 inch kan het niet kiezen van de juiste kijkafstand en -hoogte een groot nadeel zijn.

Het eerste punt, dat van de afstand, hebben we al bij andere gelegenheden besproken, maar het is de moeite waard om even stil te staan bij het probleem van de hoogte, omdat er momenteel veel mensen zijn die hun tv te hoog (r/TVTooHigh) of te laag (r/TVTooLow) plaatsen, meestal vanwege ruimteproblemen thuis.

Op welke hoogte moet de tv worden geplaatst?

Een tv die op de verkeerde plek staat, betekent niet alleen dat we last van onze nek of ogen kunnen krijgen omdat we moeite moeten doen, maar ook dat we de eigenschappen van het scherm niet ten volle kunnen benutten, vooral bij LCD-modellen waarbij de kijkhoek essentieel is en als we buiten het optimale gaan, betekent dat een lagere beeldkwaliteit.

Hoe hoog moet het scherm worden geplaatst? Het snelle antwoord is op ooghoogte. De experts van Vogels, die tv-beugels maken, wijzen er bijvoorbeeld op dat “om de ideale hoogte van de tv aan de muur te bepalen, wanneer je op de bank zit, je ervoor moet zorgen dat het midden van je tv op dezelfde hoogte als je ogen is geïnstalleerd”.

Als we de tv op een hogere plek willen installeren, bijvoorbeeld in de keuken, in de slaapkamer of boven een open haard, is het aan te raden om een kantelbeugel te kiezen waarmee we de perfecte kijkhoek kunnen bereiken.

Over het algemeen is deze optimale hoogte ongeveer een meter voor het midden van het scherm ten opzichte van de vloer in het geval van conventionele fauteuils of stoelen, maar het is geen vast getal, omdat het afhangt van het meubilair dat we hebben en onze eigen lengte en hoe we onszelf positioneren om tv te kijken (of we zitten, liggen, achterover leunen, enz.).

Wat we moeten vermijden is dat we onze nek of ogen overbelasten en we moeten proberen om een optimale kijkhoek van 30 graden te hebben, zowel verticaal als horizontaal, in een poging om het zogenaamde “tennismatch” effect of probleem te verminderen, wat wordt aanbevolen door experts van de ITU en de SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers).

Als we deze overwegingen niet volgen en de tv bovendien erg groot is, kunnen we op de lange termijn last krijgen van verschillende nadelen, zoals vermoeide ogen omdat we niet het hele scherm in één oogopslag kunnen zien. Met andere woorden, we moeten ons hoofd op en neer blijven bewegen om alle delen van het beeld op het scherm te zien.

Afhankelijk van hoe we de tv gebruiken, zullen we hier last van hebben. Als we bijvoorbeeld maar een paar uur achter elkaar films willen kijken, zal de vermoeidheid minimaal zijn, maar als we de hele dag voor het scherm zitten, kan het ernstig ongemak veroorzaken.

Niet in staat zijn om het hele scherm in één oogopslag te zien kan op de lange termijn ook leiden tot ongemak in de nek- en rugspieren, evenals overmatige belasting van de ogen, wat volgens sommige medische specialisten kan leiden tot symptomen zoals jeuk of wazig zicht, die logischerwijs verergeren naarmate we de schermen langer gebruiken.

Meneer faes 😁