Het is een opvallende plant, want er groeien vijfbloemige bloemen op stelen van 30 tot 80 centimeter hoog. Met de komst van de lente zijn er veel planten die de tuin vullen met kleur en geur. Enkele van de meest voorkomende soorten van het seizoen zijn onder andere geraniums, klaprozen, petunia’s en madeliefjes. Hier kijken we naar een plant die bekend staat om zijn winterhardheid en zijn opvallende paarse bloemen.
De akelei is een plant die groeit in de bergwouden van het noordelijk halfrond op het oude continent. Hij wordt adelaar genoemd omdat zijn bloemblaadjes aan een adelaar doen denken, hoewel de bloemenvoor anderen op hoedjes lijken. Hij heeft vijf bloemblaadjes, die blauw, paars, paars, geel of wit kunnen zijn. De groene stengels kunnen tussen de 30 en 80 centimeter hoog worden.
Een belangrijk detail om in gedachten te houden is dat hij weinig verzorging nodig heeft en lage temperaturen verdraagt. Als je deze soort in je tuin wilt kweken, lees dan de tips van de plantenexperts van Ecologíaverde.
Basisverzorging van de paarse bloeiende plant
De akelei is een wilde plant die oorspronkelijk uit de gematigde streken van Eurazië komt, maar hij is extreem winterhard en kan temperaturen tot -20 °C verdragen. Zodra de winter aanbreekt, verliest de soort zijn bladeren, bloemen en stengels en gaat over in een vegetatieve staat. De volgende lente komt hij weer tevoorschijn alsof er niets is gebeurd.
Hij heeft volle zon of gedeeltelijke schaduw nodig, maar de beste bloemen krijg je als je hem in de halfschaduw tussen hoge bomen kweekt. Hij verdraagt bijna elke grondsoort, zwaar of licht, met uitzondering van drassige grond. De plant moet één keer per week water krijgen, afhankelijk van het seizoen en de vochtigheid van de grond.
Een plant met medicinale eigenschappen
De pajarilla wordt beschouwd als een medicinale plant. De wortels worden gebruikt om gingivitis en stomatitis te behandelen, wat een ontsteking van de slijmvliezen van de mond is. Het mag niet inwendig gebruikt worden omdat het giftige alkaloïden bevat. Gebruik het ook niet zonder advies van een medisch expert.