Plastic, blikjes en een heleboel afval onder de 150 ton afval die 2700 vissers uit zee halen

Een visser worstelt om zijn evenwicht te bewaren op het dek tussen de vissen die hij in zijn netten heeft weten te vangen, terwijl hij zich steeds opnieuw buigt om tientallen stukken afval te verwijderen die ook in het vistuig terecht zijn gekomen.

In dit schommelen van de boot dobberen plastic, zakken, aluminium blikjes en allerlei afval dat mensen eindeloos in het water gooien, op het natte dek tussen de vis die uit zee is gehaald.

Naast de visser staat een grote mand met daarin deze trieste buit die getuigt van de hoeveelheid afval die elke dag wordt ingezameld dankzij Upcycling the Oceans, het project van Ecoalf en Ecoembes dat de zeeën wil bevrijden van afval en ze een tweede leven wil geven.

Dodelijke vallen

Zwerfafval is niet alleen visueel vervuilend, het wordt ook een onverwacht en schadelijk voedsel voor vissen. Bovendien presenteert afval zich als een dodelijke val voor veel diersoorten als we een octopus zien die gevangen zit in een blikje.

Het inktvisje, dat een rustig en veilig heenkomen zocht, kan er niet meer uit omdat het deksel vastzit. Hij zou er gemakkelijk in kunnen, maar hij kan zich niet meer uit deze val bevrijden omdat het aluminium deksel naar binnen is gebogen, tegen de stroom in. Dit alles, duizenden kilo’s afval en het effect ervan op de zee, is te zien in de video’s die het project uitzendt.

De eerste link

Op deze trieste manier zien we hoe menselijke activiteiten onze oceanen op onnatuurlijke wijze uit balans brengen. Elke dag worden er tonnen afval op de zeebodem gedumpt.

Een verstoring van het evenwicht die wordt weerspiegeld in de bewegingen van de visser die zich staande probeert te houden door te “jagen” op het afval dat anderen overboord gooien of dat vanaf het land aankomt.

De visser deponeert ze in de mand. Met dit gebaar is hij de eerste schakel in een keten van circulaire economie die in de zee wordt geactiveerd en de zoektocht naar een tweede leven ver van het water voortzet.

Een project van Ecoembes en Ecoalf

Dit is een realiteit die niet alleen een risico vormt voor de gezondheid van mensen, maar ook een bedreiging is voor de mariene biodiversiteit. Om deze situatie te keren, lanceerde de Ecoalf Foundation in 2015 Upcycling the Oceans, een project waar Ecoembes zich een jaar later bij aansloot en waarin ze sindsdien samenwerken aan een toekomst zonder afval.

Dit initiatief, gebaseerd op samenwerking, betrokkenheid en milieubewustzijn, heeft als doel de zeeën te ontdoen van afval. Het succes is mogelijk dankzij de inspanningen van de echte hoofdrolspelers, deze vissers, die, wanneer ze afval vinden dat vastzit in hun netten, dit naar het droge brengen en in havencontainers deponeren zodat het kan worden gerecycled en omgezet in nieuwe grondstoffen.

2.729 vissers

Maar deze visser staat niet alleen in deze enorme en dringende taak. In 2024 werd dankzij de betrokkenheid van 2.729 vissers, voornamelijk trawlers, in totaal 151.540 kg afval van de Spaanse zeebodem verzameld.

In het afgelopen jaar hebben ook de Galicische havens Vigo en Marín zich bij het project aangesloten, waardoor het totale aantal samenwerkende vissershavens op 47 komt, verdeeld over vijf autonome gemeenschappen: Galicië, Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap, de regio Murcia en Andalusië.

In concreto is er sinds het begin van deze samenwerking 1.348 ton afval teruggewonnen van de Spaanse kustlijn dankzij de dagelijkse activiteit en inzet van dit netwerk van vissers.

Nadat het afval door de vissers op zee is verzameld, wordt het naar verwerkingsinstallaties gebracht.

Belang van de visserijsector

Met betrekking tot deze resultaten benadrukken de hoofdrolspelers van het project het werk van alle vissers en waarderen ze het bestaan van een project met deze kenmerken.

Basilio Otero, mariñeiro uit Burela en voorzitter van de Nationale Federatie van Vissersgilden, neemt al jaren deel aan Upcycling The Oceans, praktisch vanaf het begin. Otero benadrukt “hoe belangrijk het is dat de visserijsector niet alleen meewerkt aan het schoonmaken van de zee, maar dit ook zichtbaar maakt via Ecoembes”.

“In mijn dagelijkse werk gebruik ik de containers die op de boten zijn geïnstalleerd om zowel het afval dat aan boord wordt gegenereerd als het afval dat in het vistuig zit te verzamelen,” legt Basilio uit. Hij benadrukt ook dat “het meeste mariene afval afkomstig is van land, en projecten als dit helpen om het slechte imago dat soms onterecht wordt geassocieerd met de visserijsector te ontkrachten”.

Toewijding aan de toekomst van de zee

Pedro Carmona, voorzitter van de Federatie van Vissersgilden van Torrevieja, sloot zich zes of zeven jaar geleden aan bij het project, “in de overtuiging dat elke bijdrage, hoe klein ook, bijdraagt aan een schone zee”.

Zijn broederschap, met slechts één trawler, verzamelt afval dat er na verloop van tijd in slaagt hele containers te vullen, waardoor wordt voorkomen dat dit afval de oceaan blijft vervuilen.

Voor hem is deelnemen aan Upcycling The Oceans “geen inspanning, maar een verbintenis met de toekomst van de zee”. Hij vindt ook dat “dit project heel belangrijk werk doet. Het is geweldig om afval te kunnen inzamelen en mensen ervan bewust te maken dat er niets in zee mag worden gegooid. Bovendien is het niet alleen schoon, we verdienen er ook ons brood mee en we willen dat het in de beste omstandigheden is”.

Het project heeft de altruïstische hulp van 660 boten uit vissershavens in Galicië, Catalonië, Valencia, Murcia en Andalusië.

Bouwen aan een toekomst zonder afval

Bovendien benadrukt Nieves Rey, directeur Communicatie en Marketing bij Ecoembes, dat “een toekomst zonder afval opbouwen en toewerken naar een echte circulaire economie alleen mogelijk is als we samenwerken”.

“Naast recycling is het essentieel om gebaren als vermindering en hergebruik te bevorderen om te voorkomen dat afval in zee belandt. Vissers spelen een essentiële rol bij het verwijderen van het afval dat de oceanen bedreigt, maar hun inspanningen moeten gepaard gaan met de inzet van de hele samenleving”, voegt Rey toe.

Hij legt uit dat “elk ingezameld, goed beheerd en gerecycled afval een stap voorwaarts betekent in de bescherming van het ecosysteem en het belang van dit project in de uitdaging van circulariteit versterkt. De sleutel om de zeebodem vrij van zwerfvuil te houden ligt in preventie, een essentiële actie om onze impact op het milieu te minimaliseren”.

Vrijwillige vissers

Andrea Ruzo, directeur van de Ecoalf Foundation, benadrukt het belang van het Upcycling the Oceans-project als een duidelijk voorbeeld van hoe samenwerking een positieve impact op de planeet kan hebben.

“Dit project zou niet mogelijk zijn zonder het ongelooflijke werk van de vrijwillige vissers, die er elke dag niet alleen op uit trekken om te vissen, maar ook het afval verzamelen dat ze in de zee vinden en zo ware agenten van verandering worden. Hun inzet laat zien dat het beschermen van de oceanen een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat verandering mogelijk is als we onze krachten bundelen,” zegt Ruzo.

“Maar de oceanen schoonmaken is niet genoeg als we niet voorkomen dat er afval in terechtkomt. Het is cruciaal dat we ons als samenleving bewust worden en handelen bij de bron van het probleem, door ons afval te verminderen en het op de juiste manier te beheren. Upcycling the Oceans gaat verder dan het schoonmaken van de wateren; het is het bewijs dat innovatie, collectief bewustzijn en teamwork kunnen leiden tot een duurzamere toekomst voor iedereen,” besluit de directeur van Ecoalf.

Terughalen, sorteren, recyclen en verwerken

Om dit probleem te verlichten, wordt een model gevolgd dat gebaseerd is op 4 fundamentele acties: terugwinnen, scheiden, recyclen en verwerken. De eerste fase begint op zee, wanneer de vissers uitvaren om te vissen en dag na dag geconfronteerd worden met een kritieke realiteit: ze vinden zwerfvuil in hun netten, dat ze zorgvuldig scheiden van de vis die later onze huizen bereikt.

Eenmaal terug in de haven deponeren ze het zwerfvuil in de specifieke containers die door het project worden geleverd en die vervolgens naar de scheidingsinstallaties worden vervoerd om gesorteerd en verder verwerkt te worden.

In het geval van PET plastic afval wordt het bovendien, nadat het is omgezet in korrels, behandeld tot Ecoalf’s zeegaren, een 100% gerecycled polyester dat wordt gebruikt om producten te maken met dezelfde kwaliteit en hetzelfde ontwerp als niet-gerecyclede producten. De rest van het afval wordt gesorteerd en naar de bijbehorende recyclingkanalen gestuurd, waardoor het een tweede leven krijgt.

Wetenschappelijke informatie

Een andere waarde van dit project is het verkrijgen van informatie door wetenschap en het bestuderen van het afval dat wordt teruggewonnen. Hierdoor verrijkt het ook de bestaande kennis over dit probleem en draagt het bij aan het zoeken naar oplossingen.

Concreet voert het project analyses uit van het ingezamelde afval in samenwerking met het Marnoba platform van de Zero Waste Association, waarbij informatie wordt verstrekt over de hoeveelheid, locatie en distributie van het afval, evenals de herkomst ervan.

Meneer faes 😁