Schakelen zonder de koppeling te gebruiken is mogelijk, maar dan moet je een heel specifieke vaardigheid beheersen.

Ik zal je een geheim verklappen. Ik vertrouw bijna net zoveel op het koppelingspedaal in mijn auto als op het winnen van de kerstloterij. Ik heb de auto een paar jaar geleden tweedehands gekocht en dat is het enige defect dat ik eraan heb. Af en toe komt het pedaal een beetje halverwege. Ik heb al verschillende koppelingsonderdelen vervangen en hij begeeft het zelden meer. Maar de angst is er nog steeds. Het probleem is alleen niet in één keer opgelost door de hele set te vervangen.

In het huis van de smid, ik bedoel… het huis van de motorredacteur, is het vanzelfsprekend dat we koppelingslagerproblemen negeren. Maar gelukkig, op de dag dat het koppelingspedaal van de Jetta niet meer hapert, kom ik op mijn bestemming aan en hoeft de Duitser niet op een takelwagen te stappen. Waarom? Omdat je kunt schakelen zonder koppeling. Het is een overlevingstruc die ik je aanraad te leren en die je in geval van nood kan redden. Als je wilt leren hoe het moet, lees dan verder.

Schakelen zonder koppeling – een vaardigheid voor noodgevallen die precisie vereist

Als je koppeling het begeeft, is het beter om de kit te vervangen (ook al is dat duur) dan om je lijden te verlengen zoals ik je hierboven heb verteld.

Ondanks alle adviezen die je op de rijschool hebt gekregen om de koppeling correct te gebruiken, moet je weten dat het mogelijk is om in een handgeschakelde auto te schakelen zonder het koppelingspedaal te gebruiken. Maar het is niet gemakkelijk. Als je het verkeerd doet, kun je de versnellingen in de versnellingsbak breken, wat je een fikse rekening oplevert als het tijd is om naar de garage te gaan.

In geval van nood zal deze techniek je echter veel verdriet besparen. Je zult op vrijwel dezelfde manier kunnen rijden, alleen met veel meer aandacht voor je rijgedrag. Het geheim van schakelen zonder koppeling zit hem in de timing. Om zonder schuren (en slopen) van de ene versnelling naar de andere te kunnen schakelen, moeten de versnelling waar je naar toe gaat en de motor met precies hetzelfde toerental draaien.

De basis van deze techniek werd uitgelegd in het artikel over dubbele koppeling en wanneer deze te gebruiken. Alleen gaan we ons deze keer richten op de snelheid van de auto en het toerental, en vergeten we het pedaal.

Om deze techniek correct uit te voeren, is het belangrijk om de auto te kennen. Dit betekent dat je van tevoren moet weten met welk toerental elke snelheid in elke versnelling overeenkomt. Om geen tijd te verliezen, raad ik je aan om een grafiek te tekenen met de versnellingsbakverhoudingen van je voertuig. Je kunt dit met de hand doen op een stuk papier, de gegevens uit de handleiding van het voertuig zelf halen of zelfs de informatie raadplegen in technische informatiebladen zoals die gepubliceerd zijn op de km77-website.

Als je de techniek snel wilt leren, begin dan met het schilderen van een grafiek zoals deze, maar dan voor jouw auto.

Dat is het lastige deel. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is het in de praktijk brengen niet zo moeilijk meer:

Opschakelen

We gaan de auto in het voorbeeld gebruiken en volgen de instructies op de grafiek. In dit geval schakelen we op van de 2e naar de 3e versnelling bij 30 km/u:

  1. We rijden met ongeveer 1.800 RPM. We versnellen een beetje om het toerental te verhogen.
  2. Laat het gas los en schakel naar neutraal.
  3. Wanneer het toerental daalt tot de verwachte snelheid in de volgende versnelling (in dit geval 1.400 RPM), schakel je naar de volgende versnelling.

Terugschakelen

Om terug te schakelen zonder koppeling, doen we hetzelfde als we zouden doen met een valse dubbele koppeling – de techniek wordt perfect uitgelegd aan het einde van het artikel waarnaar hierboven wordt verwezen. Het enige verschil is dat we de koppeling niet intrappen.

Laten we het voorbeeld doen van terugschakelen van de 4e naar de 3e versnelling bij 60 km/u. Ter waarschuwing, terugschakelen is iets gecompliceerder:

  1. In dit geval rijden we met ongeveer 1.750 tpm. We zetten de hendel automatisch in neutraal.
  2. Geef nu een beetje gas om het toerental op het verwachte toerental voor de lagere versnelling te brengen. In dit geval moeten we de motor op ongeveer 2.400 RPM zetten.
  3. We schakelen de versnelling in.

Uiteraard kan dit allemaal worden gedaan zonder naar toerentallen te kijken en zonder grafieken te tekenen. Je moet gewoon je auto kennen en er een gewoonte van maken. Als je technieken leertom het toerental aan te passen (zoals de valse dubbele koppeling of de hieltoets), komt deze techniek vanzelf als het koppelingspedaal hapert. Onthoud echter dat dit alleen een techniek is die je in noodgevallen kunt gebruiken, net zoals we je hebben verteld wat je moet doen als je remmen op zijn.

Meneer faes 😁