Wassen met water zorgt voor een betere verwijdering van organisch materiaal rond de anale zone dan gewoon wrijven met papier. We kunnen zelfs zeggen dat het geen probleem is om je handen te gebruiken, zolang je ze daarna maar goed wast met zeep.
De wereld gebruikt veel toiletpapier. Misschien wel te veel. Voor velen is het zelfs de enige denkbare manier om zich schoon te maken na een toiletbezoek.
Maar de realiteit is dat er een duurzamere en hygiënischere manier is om jezelf schoon te maken na een toiletbezoek:water.
70% van de wereldbevolking gebruikt geen toiletpapier
Hoe vreemd het ook lijkt, ongeveer vier miljard mensen, tussen 70% en 75% van de wereldbevolking, gebruiken geen toiletpapier om zich schoon te maken.
En de realiteit is dat het gebruik van zoveel toiletpapier in sommige landen, vooral in het Westen, cultureel bepaald is.
Omdat het de normaalste zaak van de wereld is, zowel in meer ontwikkelde als in minder ontwikkelde landen, om zich met water schoon te maken.
Zozeer zelfs dat:
- Op technologisch geavanceerde plaatsen, zoals Japan of Singapore, hebben veel toiletten al een ingebouwde straal op aanvraag die direct op het doel gericht is.
- Op andere plaatsen is het gebruikelijk om een kleine slang aan de zijkant te vinden, met een straal die krachtig genoeg is om schoon te maken, maar niet zo krachtig dat het pijn doet.
- Er worden zelfs douches gemaakt met een ingebouwd toilet om beide tegelijk te doen, als je dat wilt.
- En hoewel het in ons land in verval is en niet langer een onmisbaar element is in badkamers, wordt het bidet nog steeds veel gebruikt in buurlanden zoals Italië. Zo veel zelfs dat het een gebruikelijke grap is onder Italianen om commentaar te leveren op hoe weinig gebruik andere mensen maken van het bidet.
Weet je hoeveel toiletpapier er wereldwijd wordt verbruikt?
Vanuit milieuoogpunt is er geen vergelijking: het is veel beter om je met water te wassen.
Maar de wereldwijde vraag naar toiletpapier is enorm.
- De hoeveelheid toiletpapier die elk jaar door de VS wordt gebruikt, staat gelijk aan 31,1 miljoen bomen.
- China gebruikt 47 miljoen bomen.
In Nederland gebruikt elke persoon gemiddeld 622 kilometer toiletpapier in zijn leven.
In andere landen zoals de Verenigde Staten of Portugal is dit meer dan 1.000 km.
Zijn babydoekjes een goed alternatief?
De vochtige doekjes die elke moeder gebruikt om de billetjes van haar baby schoon te maken, en die nu ook de status van “nat toiletpapier” hebben gekregen omdat ze beweren dat ze door het toilet kunnen worden gespoeld, zijn erg in de mode geraakt.
Daarnaast zijn er varianten die de hygiëne en gezondheid van de anus willen behouden, zoals de zogenaamde natuurlijke varianten, of varianten met aloë vera, neutrale zeep, etc…..
Maar specialisten hebben geen twijfels en raden het regelmatige gebruik ervan af, omdat ze op de lange termijn niet goed zijn voor de anale huid.
Er zijn zelfs heel wat patiënten die na herhaald gebruik bij de dokter komen met jeuk of perianale dermatitis.
Het is waar dat ze kunnen worden aanbevolen voor sporadische situaties, bijvoorbeeld na een operatie of in geval van ziekte.
Maar specialisten raden aan om alleen water te gebruiken. Geen additieven of parfums die een zeer gevoelig deel van ons lichaam kunnen irriteren.
Indien nodig, na een operatie of als gevolg van ziekte, raadt de arts aan om daarna te spoelen en af te drogen, omdat de vochtigheid van het gebied ook niet de beste metgezel is.
Miljoenen bomen omgezet in toiletpapier
Het portaal QSSupplies laat in een schokkende infographic zien dat de hoeveelheid toiletpapier die in één jaar wordt gebruikt in de VS bijna genoeg zou zijn om de hele oppervlakte van een boom te bedekken.
In één jaar tijd zou het bijna genoeg zijn om de afstand tussen de aarde en Neptunus te overbruggen. En het cijfer van China overtreft die planeet, en zou (relatief) niet al te ver van Pluto verwijderd zijn.
Al deze cijfers gaan ervan uit dat er bomen zijn gekapt, soms door gecontroleerde bosbouw, maar misschien ook niet.
Bovendien zou het land dat gebruikt is om deze bomen te planten ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, of direct onderhouden kunnen worden als natuurlijke ruimte.
Gerecycled papier voldoet niet aan de normen voor zachtheid
Toiletpapier gemaakt van gerecycled papier bestaat, maar meestal is het niet zo zacht als het origineel en dus minder geschikt. Bovendien is het natuurlijk duurder en wordt het niet vaak gekocht.
En dan hebben we het nog niet over de kosten van het gebruik van water voor het schoonmaken?
Dit is een van de eerste vragen die opkomt als we het over dit onderwerp hebben.
Want het is logisch om te stellen dat water ook een hulpbron is waar we goed voor moeten zorgen.
Voor de papierproductie waar we het over hebben, is tijdens het hele proces veel meer water nodig dan we zouden gebruiken om onszelf te wassen.
Hygiënisch en gezondheidstechnisch is water ook beter
Wassen met water zorgt voor een betere verwijdering van organisch materiaal rond de anale zone dan gewoon wrijven met papier. We kunnen zelfs zeggen dat het geen probleem is om je handen te gebruiken, zolang je ze daarna maar grondig wast met zeep.
Bovendien is deze manier van reinigen veel aan te raden bij aandoeningen zoals aambeien of anale jeuk.
Reinigen met toiletpapier is een zeer agressieve methode in vergelijking met water en kan eerdere irritaties veroorzaken of verergeren.
Daarnaast verhoogt het gebruik van papier ook de kans op urineweginfecties, vooral bij vrouwen.
Het is echter belangrijk om na het wassen te drogen.
Daarom zou het gebruik van water als reinigingsmethode geschikter zijn vanuit milieu- en hygiënisch oogpunt. En het is niet zo ingewikkeld om uit te voeren.
- Je kunt toiletten kopen met een ingebouwde watersproeier.
- Er kan ook een slang naast de toiletpot worden geïnstalleerd.
- Je kunt het traditionele bidet gebruiken.
- Je kunt zelfs het interne tijdschema zo instellen dat het samenvalt met douchen.
Op deze manier is er naast de al genoemde voordelen nog een onverwachte: bij de volgende pandemie, wanneer er chaos heerst in de supermarkt en de bevolking al het toiletpapier bij elkaar scharrelt, hoef je je geen zorgen te maken omdat je het niet nodig hebt.
Feiten over toiletpapier die je waarschijnlijk nog niet wist
In sommige delen van de wereld gebruiken mensen geen toiletpapier bij gebrek aan bomen. Op andere plaatsen omdat ze het zich niet kunnen veroorloven.
- Veel mensen geven liever geen geld uit aan meer of minder luxe toiletpapier om hun kont af te vegen.
- Water is het universele oplosmiddel, niet papier.
- Tweelaags toiletpapier bestaat uit twee lagen 10-laags papier, maar is niet noodzakelijkerwijs twee keer zo dik als eenlaags toiletpapier.
Als je eenlaags en tweelaags toiletpapier met elkaar vergelijkt, gaat eenlaags toiletpapier gemiddeld twee keer zo lang mee. En eenlaags toiletpapier breekt ook sneller af in een septisch systeem.
- Een rol toiletpapier gaat in een gemiddeld huishouden ongeveer vijf dagen mee.
- Consumenten gebruiken ongeveer 8-9 vellen papier per toiletbeurt.
Een persoon gebruikt gemiddeld 57 vellen toiletpapier per dag!
- De gemiddelde rol weegt 227 gram en elk vel is ongeveer 11,5 cm lang.
Als je het wc-papier zo ophangt dat je het er van onderaf uit kunt trekken, word je slimmer gevonden dan iemand die het wc-papier omhoog hangt en het er van bovenaf uittrekt.
- Er zijn ongeveer 384 bomen nodig om het toiletpapier te maken dat een mens in zijn leven gebruikt.
- De gemiddelde persoon gebruikt 100 rollen toiletpapier per jaar (meer dan 20.000 vellen).
- De dagelijkse productie van toiletpapier is ongeveer 83.048.116 rollen per dag.
- Toiletpapier wordt vaak gebruikt om kleding van te maken.
Een gemiddelde boom weegt 450 kilo, produceert ongeveer 200 kilo gebleekte chemische pulp en, uitgaande van een omzettingsefficiëntie van 90%, zouden er ongeveer 810 rollen toiletpapier uit één boom worden geproduceerd.
- In veel landen wordt papier niet door het toilet gespoeld.
Tegenwoordig staat er in sommige kantoren een machine die oud papier van het kopieerapparaat ter plekke omzet in toiletrollen.