Sommige mensen denken dat was-droogcombinaties kleding laten krimpen: dit is wat fabrikanten en experts zeggen

Wassen is een van de dagelijkse bezigheden waarvan we denken dat we het goed doen… totdat we ons realiseren dat dat niet zo is. Het maakt niet uit of we het hebben over borden, kleren of de vloer zelf. Er valt altijd wel iets te leren of te verbeteren, want bij wassen gaat het niet alleen om zeep, maar ook om het verwijderen van al het vuil om ziektes of infecties te voorkomen.

Wat we ook moeten vermijden, zijn ongelukjes. En dan bedoelen we niet dingen als het afbranden van het huis, hoewel dat kan gebeuren, of het kapotgaan van huishoudelijke apparaten, maar eerder het vermijden van het verpesten van je kleren wanneer je de was-droogcombinatie gebruikt. Jarenlang is er een mythe geweest dat deze producten kleding zouden laten krimpen. Hier leggen we uit wat de experts zeggen.

Is het waar of niet dat wasdrogers kleding laten krimpen?

Dit is niet waar. Volgens Samsung krimpen ze niet omdat de stoffen niet krimpen, maar geven ze wel dat gevoel wanneer ze uit de wasmachine komen. Dit gebeurt omdat de temperatuur, beweging en druk die tijdens het wassen worden uitgeoefend, ervoor kunnen zorgen dat de stoffen omkrullen en knopen vormen. Dit gebeurt gemakkelijker bij delicatere stoffen zoals wol of katoen, waardoor verschillende delen van het kledingstuk samengedrukt en aan elkaar geplakt worden. Met andere woorden, de stoffen, alsof er lijm op zit, plakken aan elkaar en geven dat gevoel.

Het goede nieuws is dat dit na verloop van tijd minder mogelijk wordt. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer de merken zich inspannen om te voorkomen dat de stoffen beschadigd raken. Ook weten we nu dat er delicate stoffen zijn, waardoor we begrijpen dat ze in sommige contexten kunnen krimpen.

En als je een wasdroger koopt, maar geen verrassingen wilt, moet je weten dat de stoffen die het meest gevoelig zijn voor krimp, wol en katoen zijn, omdat ze de neiging hebben in zichzelf te krullen. Hierdoor plakken ze aan elkaar en is het bijna onmogelijk om ze uit elkaar te halen. Hoe meer warmte, druk en beweging ze ondergaan, hoe meer knopen ze vormen. En als ze in elkaar plooien, krimpen de vezels en daarmee de stof, waardoor je trui krimpt.

Als je desondanks je kleding in de wasdroger wilt drogen, kun je het beste de droogtemperatuur verlagen tot een temperatuur die beter bij elk kledingstuk past , rekening houdend met de stof. Ook het aanpassen van de beweging in de droogcyclus is essentieel, dus we raden je aan om altijd “fijne was” als hoofdinstelling te gebruiken.

Welke kledingstukken mogen in de wasdroger en welke niet?

Type kleding

Wasdroger

Denim

Ja

Overhemden

Ja

Handdoeken

Ja

Gegummeerde kleding

nee

Vellen

Ja

Dekens

Ja

Kleding van puur katoen

nee

Wollen kleding

Ja

Kledingstuk met schuimvulling

nee

Tennis

Ja

Knuffels

Ja

Zuiver linnen kleding

nee

Meneer faes 😁