Sommige wasmachines kunnen vervelende bewegingen maken, maar weinigen weten hoe ze dat moeten oplossen: dit is wat de experts zeggen.

Wasmachines mogen dan kunstmatige intelligentie hebben, wassen en drogen in hetzelfde lichaam, evenals snel drogen of energie besparen, maar ze zijn nog verre van perfect door geluiden, bugs en zelfs lekken die ontstaan door dagelijks gebruik en die we nog lang niet kunnen oplossen.

Binnen deze context is een van de grootste twijfels over wascycli de “klopjes” die soms van binnenuit de wasmachine komen. Een van de bekendste is de klap die optreedt net nadat de kuip gevuld is en die klinkt als een luid maar kort ruisend geluid. Dit geluid staat bekend als waterslag en komt vaker voor dan het klinkt.

Wat is waterslag en waarom treedt het op?

Je bent de wastrommel aan het vullen en net als je klaar bent, merk je een explosief geluid, alsof er uit het niets iets breekt . Je raakt in paniek, maar na een paar seconden gaat de wasmachine gewoon door met zijn cyclus; je laat het los. Als je niet weet wat de oorzaak is, is het belangrijkste om te weten dat dit bekend staat als waterslag.

Waterslag wordt veroorzaakt door een plotselinge drukverhoging in een leiding door een snelle variatie in de stroomsnelheid. Dat wil zeggen dat het fenomeen optreedt wanneer je een vloeistof, die in een gesloten systeem circuleert, dwingt om abrupt te stoppen of van richting te veranderen, zoals wanneer een wasmachine aan zijn limiet zit en zijn poorten sluit. De schok verspreidt zich door het systeem en vermenigvuldigt zich in het begin, waardoor de druk toeneemt.

Het is belangrijk om te weten dat waterslag niet alleen optreedt bij water, maar ook bij andere onsamendrukbare vloeistoffen en gassen. Je moet er ook rekening mee houden dat de drukschok vaak gepaard gaat met trillingen of een tikkend geluid dat zich herhaalt voordat de druk daalt. Daarom wordt het soms ook een hydraulische ram genoemd. Hoewel drukschokken hoorbaar zijn, zijn ze moeilijk te meten, omdat de drukschok in extreem korte tijd wordt opgebouwd en weer afneemt.

Zoals reeds vermeld, zijn de oorzaken het snel openen en sluiten van kleppen, het snel starten of uitschakelen van pompen, maar het is ook de ontkoppeling van de waterkolom of drukdemping die dit negatieve effect veroorzaken. Een ander aandachtspunt is dat systemen die zo zijn ontworpen dat de continue stroming wordt onderbroken ook een hoger risico met zich meebrengen . Daarom moeten bochten en sterke drukvariaties zoveel mogelijk worden vermeden.

Wat zijn de oplossingen voor dit probleem?

Voordat je nadenkt over oplossingen, moet je weten dat de belangrijkste reden waarom je dit probleem moet oplossen, is dat het kan leiden tot lekken, vervorming of vernieling van kleppen, gebroken pompstangen, gebroken waaiers of lekkende leidingen. Daarom is het het beste om te doen:

  • Controleer op losse leidingen of verbindingen om het effect van waterslag te verminderen.
  • Installeer je afvoersysteem met luchtkamers, d.w.z. deze verticale buizen die in de buurt van de waterkleppen zijn geïnstalleerd en die dienen als schokdempers voor de drukschokken die waterslag veroorzaken. Je moet ze echter wel constant onderhouden.
  • Open en pas de waterdruk aan bij het doorspoelen, want als je geen volledige druk hebt, zal waterslag een minimaal effect hebben.
  • Onderhoud leidingen.
  • Installeer waterslagdempers, die schokgolven absorberen.
Meneer faes 😁