Vaarwel vochtige ramen: neem kennis van deze goedkope truc die onze grootmoeders in de winter al gebruikten

De winter in Nederland laat niet op zich wachten: het koude weer en meer regenperiodes, kenmerkend voor deze tijd van het jaar, zorgen ervoor dat de vochtigheidsgraad in huis stijgt, waardoor condensatie ontstaat in de vorm van kleine druppels op de ruiten – dit komt door het verschil in temperatuur tussen de binnen- en buitenkant van het huis.

Deze druppels op de ramen zijn op het eerste gezicht ongevaarlijk, maar de waarheid is, meldt het Nederland blad ‘De heer Faes’, dat een hoge vochtigheidsgraad in de kamers van een huis problemen kan veroorzaken zoals schimmel die zich ophoopt op de muren, waardoor vlekken ontstaan – ook beddengoed, handdoeken, gordijnen en hangende kleding kunnen nare geurtjes opnemen die heel moeilijk te verwijderen zijn.

Om deze vochtproblemen te voorkomen, kun je een van de meest traditionele huistrucs gebruiken, een truc die grootmoeders vroeger al gebruikten. Het is geen nieuw trucje, maar het is wel heel effectief en bovendien is het makkelijk uit te voeren en kost het niet veel geld, dus je hoeft geen nieuwe oplossingen op de markt te kopen of te gebruiken die veel duurder kunnen worden.

De rijst en zout truc

Concreet gaat het om de rijst- en zouttruc, twee zelfgemaakte ingrediënten die iedereen in zijn keuken heeft staan: beide staan bekend om hun goede vochtabsorberende oplossingen – denk maar aan waar je je mobiele telefoon neerlegt als hij in het water valt.

De truc is eenvoudig: plaats een kom of een stoffen zak, bij voorkeur van katoen, met zout of rijst erin. Dit bakje moet op de vensterbank worden geplaatst, dat is de plek die het dichtst bij het glas zelf is waar de waterdruppels zich ophopen.

Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat de hoeveelheid rijst of zout die naast het raam is geplaatst om de twee of drie dagen moet worden vernieuwd (afhankelijk van de mate van condensatie), omdat het absorptievermogen ervan afneemt en het zijn effectiviteit kan verliezen als het niet vaak wordt vervangen.

Meneer faes 😁