Van zijn fortuin van 10 miljard dollar liet Steve Jobs geen cent na aan drie van zijn kinderen. Elon Musk en Bill Gates treden in zijn voetsporen.

Miljardairen schenken hun fortuin liever aan dan aan hun eigen kinderen. Toen Steve Jobs in 2011 overleed, liet hij een erfenis na in technologie, design, zaken… Maar hij liet ook iets even revolutionairs na: een testament dat brak met de familietraditie van erfenissen van miljoenen dollars. Zijn kinderen Reed, Erin en Eve werden niet vermeld als de belangrijkste erfgenamen van zijn fortuin. In plaats daarvan ging al zijn rijkdom naar zijn vrouw (Laurene Powell Jobs) en Lisa Brennan-Jobs, zijn oudste dochter uit een eerdere relatie.

Deze beslissing was een reactie op een gemeenschappelijke overtuiging van Jobs en zijn vrouw: rijkdom mag niet generatiegebonden worden of een belemmering vormen voor persoonlijke groei. Nu, meer dan tien jaar later, hebben veel meer miljardairs het voorbeeld van Jobs gevolgd.

Lisa Brennan: de enige uitzondering in Jobs’ testament

In tegenstelling tot zijn jongere broers en zussen erfde Lisa Brennan, de oudste dochter, wel 20 miljoen dollar. De relatie tussen Lisa en Jobs was vanaf het begin gespannen. Jarenlang ontkende Steve haar vader te zijn en hoewel hij haar uiteindelijk erkende, bleef hun relatie moeizaam. Interessant is dat Steve Jobs de eerste Apple computer “Lisa” noemde. De erfenis die Lisa kreeg kan een poging zijn geweest om de emotionele en financiële afwezigheid van haar vader door de jaren heen te compenseren. Desondanks is haar fortuin bescheiden in vergelijking met de miljarden die nu worden beheerd door Laurene Powell Jobs, die heeft besloten om het grootste deel van dat geld aan sociale projecten te besteden.

Jobs’ nalatenschap volgens Laurene Powell: “Het gaat niet om accumulatie, het gaat om distributie”.

In 2022 legde Laurene Powell Jobs uit dat noch zij noch haar man geloofde in massale erfenissen. “Ik ben niet geïnteresseerd in het voortbouwen op de erfenis. Mijn kinderen weten dat en Steve was daar ook niet in geïnteresseerd.” Sindsdien beheert Laurene de ongeveer 14 miljard dollar die ze erfde met een duidelijke missie: teruggeven aan de maatschappij.

Via het Emerson Collective en de Waverley Street Foundation richt Powell Jobs zich op het bevorderen van gelijke onderwijskansen, het ondersteunen van initiatieven op het gebied van klimaatverandering en het financieren van sociale projecten. Alleen al in de laatste tien jaar is haar fortuin gekrompen door massale donaties. Dit is iets waar ze zelf perfect rekening mee heeft gehouden. “Als ik lang genoeg leef, zal deze erfenis opraken,” verklaarde ze in 2023. Een van Laurene’s meest prominente projecten is haar samenwerking met de Spaanse studio Ensamble Studio bij de bouw van modulaire scholen voor Barbados, een eiland dat wanhopig toe is aan renovatie van de onderwijsinfrastructuur.

Bill Gates en de 100 miljard die aan zijn stichting is geschonken

Bill Gates is een andere naam die aan de trend meedoet. In de loop van zijn carrière heeft hij een kolossaal fortuin vergaard. En hoewel hij nog niet van plan is om met pensioen te gaan, heeft hij al besloten dat dit niet zijn nalatenschap aan zijn kinderen zal zijn. De oprichter van Microsoft en zijn ex-vrouw, Melinda French Gates, hebben meer dan 100 miljard dollar geschonken via de Bill and Melinda Gates Foundation, een van de meest invloedrijke stichtingen ter wereld.

In een recent interview met de BBC legde Gates uit dat slechts 1% van zijn vermogen naar zijn kinderen gaat. Maar als je het hebt over het fortuin van Gates, komt zelfs die 1% overeen met $1,07 miljard, een bedrag dat weinigen van ons als bescheiden zouden beschouwen.

Geïnspireerd door het idee dat “rijkdom de verantwoordelijkheid met zich meebrengt om het weg te geven”, heeft Bill Gates samen met Warren Buffett “The Giving Pledge” opgericht, een initiatief dat meer dan 240 miljardairs bij elkaar heeft gebracht, waaronder Mark Zuckerberg, Elon Musk en MacKenzie Scott. Ze hebben allemaal beloofd om minstens 50% van hun fortuin te doneren tijdens hun leven of na hun dood.

Andere namen die zich bij de trend aansluiten

De lijst van miljardairs die hebben besloten om te breken met traditionele erfenissen blijft groeien. Warren Buffett, een andere promotor van “The Giving Pledge”, heeft duidelijk gemaakt dat het grootste deel van zijn fortuin, gewaardeerd op meer dan $120 miljard, niet naar zijn kinderen zal gaan. “Ik wil dat mijn kinderen genoeg hebben om iets te doen, maar niet zoveel dat ze niets doen,” zei hij.

In de muziekwereld hebben Sting en Mick Jagger het ook doorbroken. Sting, met een fortuin van meer dan 400 miljoen dollar, legde uit dat “geld een stimulans is om te werken”. Jagger daarentegen heeft ervoor gekozen om een groot deel van zijn inkomen aan sociale doelen te schenken. Zelfs meer recente namen, zoals Sam Altman, CEO van OpenAI, hebben zich aangesloten bij de belofte om hun rijkdom te gebruiken voor het algemeen belang, door ook “The Giving Pledge” te ondertekenen.

Wat Jobs, Gates, Buffett en vele anderen verenigt is niet alleen hun immense rijkdom, maar een gedeelde filosofie: het vergaren van rijkdom is zinloos als het niet wordt gebruikt om een positieve impact te hebben. Voor de kinderen van deze bedrijfsgiganten is de boodschap duidelijk. Naast erfenissen hebben ze allemaal hun eigen weg gevonden: Reed Jobs is bezig met oncologie, Erin Jobs is succesvol in architectuur en Eve Jobs bouwt aan een carrière als model. Zelfs Lisa Brennan-Jobs, die een deel van de erfenis kreeg, heeft ervoor gekozen om zich op haar schrijverscarrière te richten.

Meneer faes 😁