Honing is een natuurlijk voedingsmiddel dat bekend staat om zijn heilzame eigenschappen voor de gezondheid, maar toch wordt geschat dat 51% van de honing die in supermarkten wordt verkocht, frauduleus is.
Nederlandse imkers hebben onlangs aandacht gevraagd voor problemen binnen de bijenteelt en de honingsector, waaronder honingfraude. Samen met collega-imkers uit andere EU-landen, zoals Duitsland en België, eisen zij van de Europese Commissie strengere controle en handhaving op de invoer van vervalste honing.
Veel geïmporteerde honingsoorten blijken namelijk niet te voldoen aan de EU-richtlijnen, zoals vastgelegd in de Europese honingrichtlijn, en bevatten toevoegingen van suikerstroop of andere goedkope zoetstoffen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kwaliteit van het product, maar ook voor de marktpositie van lokale imkers. Zij kampen met oneerlijke concurrentie en kunnen hun natuurlijke, hoogstaande honing moeilijker verkopen tegen de lage prijzen van geïmporteerde vervalsingen.
Een recent rapport van de Europese Commissie (maart 2023) onthulde dat tot wel 46% van de geïmporteerde honing in strijd is met de EU-normen, wat ook in Nederland een probleem vormt. Nederlandse imkers benadrukken dat deze fraude niet alleen schadelijk is voor de gezondheid van consumenten, maar ook voor de biodiversiteit, omdat lokale imkers essentieel werk verrichten voor het behoud van bijenpopulaties en het ecosysteem.
Ze roepen de Nederlandse overheid en de Europese Commissie op om strengere controles uit te voeren bij de invoer van honing, betere traceerbaarheid te waarborgen en vervalsingen harder aan te pakken. Daarnaast willen zij dat consumenten bewuster kiezen voor lokale honing en beseffen hoe belangrijk de rol van bijen is in een duurzame landbouw en biodiversiteit.
De gevolgen van versneden honing kunnen fataal zijn voor het organisme, omdat destoffen die het meest worden gebruikt om honing te versnijden suiker en water zijn, en in de ergste gevallen fructosestroop, vanwege de lagere prijs. Deze toegevoegde suiker wordt in verband gebracht met verhoogde triglycerideniveaus, gewichtstoename en een verhoogde kans op diabetes type 2 of andere stofwisselingssyndromen. Dit heeft het debat geopend over hoe het publiek versneden honing kan detecteren en gelukkig is er een antwoord.
Hoe je kunt zien of honing in de supermarkt versneden is
In het kielzog van dit protest van imkers is honingfraude ook een zorg voor consumenten geworden. De meeste van deze honingsoorten waar productmedewerkers over praten zijn geen pure honing, omdat ze kunstmatige ingrediënten bevatten , meestal siropen zoals maïssiroop, rijststroop of rietsuikersiroop. Het is uiteindelijk een product dat deze zoetstoffen mengt met water om een soortgelijk mengsel te maken.
Om te weten of een honing versneden is of niet, raden experts en imkers klanten aan om naar de etikettering te kijken. In veel gevallen bevat goedkope honing een mengsel van bloemen uit Nederland en andere landen. Het is precies dit mengsel dat ze aanraden om te vermijden, naast het feit dat honing met zulke lage prijzen meestal een indicatie is van de slechte kwaliteit, waarbij de meest voorkomende prijs boven de 6 of 7 euro ligt.
Tips om versneden honing op te sporen
Maar naast het controleren van de etiketten, is het ook mogelijk om met een paar eenvoudige trucs te ontdekken of honing versneden of van mindere kwaliteit is. Voedingsdeskundige Rosana Carrión geeft bijvoorbeeld handige tips over het herkennen van echte honing en benadrukt hoe belangrijk het is om een puur product te kopen. Volgens haar betekent het consumeren van versneden honing – waarbij vaak siropen of andere zoetstoffen worden toegevoegd – dat de belangrijke antioxidanten, vitaminen en mineralen die pure honing biedt, grotendeels verloren gaan.
Steeds meer mensen in Nederland kiezen bewust voor natuurlijke producten, en honing vormt daarbij geen uitzondering. Helaas wordt ook op de Nederlandse markt regelmatig melding gemaakt van honing van lage kwaliteit, waarbij producenten proberen kosten te besparen door honing aan te lengen met suikerwater of andere stoffen. Daarom is het belangrijk om niet alleen de etiketten goed te lezen, maar ook enkele praktische tips te kennen om de zuiverheid van honing te controleren.
Dus om uit te vinden of het goede honing is, raadt Carrión aan om een glas water te nemen en er een beetje honing aan toe te voegen. Als de honing drupt zonder verdund te zijn, is dat een teken dat het zuiver is, als het snel verdund is, is het versneden. Een andere optie om het te controleren is om een lucifer te nemen, deze in de honing te dopen en met behulp van een andere aangestoken lucifer de vlam samen met het honingmonster te plaatsen. Als het puur is, zal het branden, maar als het versneden is, zal het niet kunnen ontbranden, omdat het een hoog watergehalte heeft.
Aan de andere kant legde Rosana Carrión ook haar handtruc uit. Terwijl pure honing bijna intact blijft op de huid van de hand en er geen gevoel van nattigheid is, maakt versneden honing de huid nat en plakkerig. Dit kan ook worden waargenomen op een servet, want versneden honing maakt het nat.