Welke voorwerpen kunnen we in onze wasmachine vinden? Het is algemeen bekend dat de wasmachine een van de huishoudelijke producten is waarin zich de meeste ziektekiemen en voorwerpen ophopen, vanwege de hoeveelheid vuil die onze kleding bevat. We kunnen bijvoorbeeld onze broek met muntjes, toiletpapier, vuil, pennen, potloden, sleutels en elk ander voorwerp dat we in onze broekzak kunnen vergeten, erin gooien.
Naast dit alles vormen zich kleine grijze hamstertjes in de wasmachine. Die bolletjes stof, met een katoenen textuur, die zich verzamelen in de filters, die je waarschijnlijk moet schoonmaken. Deze bolletjes staan nu bekend als pluizen, en geloof het of niet, ook al lijken ze een gemakkelijke verspilling om weg te gooien, je moet voorzichtig zijn, want je hebt een schat.
Wat is pluis en waarom ontstaat het?
Pluis is een verzameling haren of filamenten die uit stoffen of vezelachtige lichamen vallen. In het specifieke geval van de wasmachine is het het resultaat van de ophoping van kleine vezels die tijdens het wassen uit het wasgoed vallen. Het materiaal dat zich ophoopt in het filter van de wasmachine bevat ook haren, haren van huisdieren en haardeeltjes.
Zoals we al hebben gezegd, is de gebruikelijke kleur van dit materiaal grijs, hoewel deze tint varieert afhankelijk van de overheersende kleuren van de kleding. Maar de reden voor hun bestaan is de constante wrijving tussen de stoffen en de trommel in de wasmachine. Tijdens dit proces worden de vezels verzwakt door dagelijks gebruik, raken ze los en vinden ze, door de werking van het water en de beweging in cirkels, hun weg naar andere kledingstukken en blijven ze stevig aan andere kleding of aan het filter zelf plakken.
Waar kun je het pluizige restmateriaal uit de wasmachine voor gebruiken?
Hoewel het misschien moeilijk te geloven lijkt, zijn pluizen niet helemaal afval, je kunt ze hergebruiken in je huis. Het is belangrijk om te zeggen dat je er in de meeste gevallen eerst voor moet zorgen dat het vrij is van zeep en andere chemicaliรซn. Mogelijke toepassingen zijn:
- In de tuin om vocht in de grond vast te houden.
- Om bodemerosie te voorkomen.
- Het vullen van teddyberen of kussens.
- Om planten te beschermen tegen lage temperaturen.
- Om papier te maken.
- Om gaten in de winter af te dekken en te voorkomen dat de kou het huis binnendringt.