Wat gaat langer mee: een automaat of een handgeschakelde auto? Wat is betrouwbaarder en waarom

De dagen van de handgeschakelde versnellingsbak zijn misschien geteld in Europa. Op het oude continent hebben we altijd auto’s met een versnellingspook gebruikt. De trend naar lagere kooldioxide-emissies brengt ons de laatste jaren echter dichter bij de Verenigde Staten, waar auto’s met een automatische versnellingsbak van oudsher op de markt worden gebracht.

Het debat tussen handgeschakelde en automatische versnellingsbakken is al tientallen jaren aan de gang. In feite zijn de standpunten rond deze kwestie vaak behoorlijk geradicaliseerd. De persoon die graag rijdt, vindt het niet alleen niet erg om de koppeling en de hendel te moeten bedienen, maar geniet er zelfs van. Aan de andere kant is er de bestuurder die gewend is aan de automatische transmissie. Normaal gesproken zal dit profiel er nooit meer aan denken om terug te gaan naar de koppeling.

Maar wat is beter en betrouwbaarder? Nou, dat hangt allemaal af van het type bestuurder dat je bent, je rijgewoonten, hoe je de auto gebruikt en vooral het type automatische transmissie waar we het over hebben. Het lijkt misschien gek, maar er zijn verschillende types en ze presteren niet allemaal even goed of zijn niet allemaal even betrouwbaar.

Welke soorten transmissies zijn er in de auto’s van tegenwoordig?

Zoals we al zeiden, moeten we, voordat we gaan vergelijken, de verschillen begrijpen tussen een handgeschakelde versnellingsbak en de verschillende soorten automatische transmissies op de markt. In dit geval hebben we ons beperkt tot de drie meest gebruikte automatische technologieën die vandaag de dag in gebruik zijn, omdat er nog veel meer zijn die verouderd zijn en zelden worden gebruikt in moderne voertuigen.

We zouden kunnen zeggen dat dit mechanisch gezien het eenvoudigste systeem is. Het systeem stelt ons als bestuurders in staat om de koppeling te bedienen om de transmissie los te koppelen van de motor en te schakelen via de keuzehendel.

De meeste handgeschakelde versnellingsbakken hebben meestal 5 of 6 versnellingen, plus een achteruitversnelling. Relatief moderne versnellingsbakken zijn meestal gesynchroniseerd, met een systeem dat de overgang van de ene versnelling naar de andere soepel en zonder andere technieken laat verlopen. We hebben je echter al verteld hoe dubbelkoppelen in zijn werk gaat en in welke gevallen het nuttig is om het in de praktijk te brengen.

Voor een ervaren bestuurder is het besturen van een auto van dit type niet echt een mysterie. Met een handgeschakelde versnellingsbak kun je naar eigen inzicht op- of terugschakelen door de versnellingen. Dit is niet het geval bij een automatische auto, waar je voornamelijk op basis van algoritmes op- of terugschakelt. Dit is echter zowel de kracht als de zwakte van deze transmissie. Als we niet goed leren schakelen, zullen we niet altijd de gewenste prestaties leveren.

  • Als we te lang schakelen, verspillen we veel brandstof en rijden we inefficiënt, lawaaierig en met meer slijtage aan de motor.
  • Het tegenovergestelde is ook niet optimaal. Te kort en te lang schakelen kan leiden tot trillingen en een slechte gasrespons.
  • Maar het meest gevreesde bij handmatig rijden is afslaan. Hoewel het waar is dat het geen drama is om de auto af en toe af te laten slaan, zijn er bestuurders die de voorkeur geven aan een automatische auto, simpelweg omdat ze bang zijn voor afslaan. En, zoals we zeggen, met oefening kan dit worden overwonnen door spiergeheugen.

Automatisch – koppelomvormer

De koppelomvormer transmissie is over het algemeen zeer betrouwbaar. In plaats van een koppeling gebruikt deze een reeks hydraulische onderdelen om het vermogen over te brengen van de motor naar de transmissie.

Dit systeem valt vooral op door het soepele en progressieve schakelen. De bestuurder hoeft zich niet in te spannen en het systeem zelf is aanzienlijk minder onderhevig aan slijtage dan een handgeschakelde versnellingsbak. De versnellingsbak zelf heeft echter een aantal onderhoudstaken die goed moeten worden uitgevoerd.

Het systeem is echter niet perfect. Als we snel willen schakelen, is een koppelomvormer niet wat we zoeken. Het is een interessante transmissie, maar wel een die je meer zal willen in auto’s met krachtige motoren als het gaat om een beetje sportiever rijden.

Automatisch – transmissie met dubbele koppeling (DCT)

Je denkt dat een auto met automatische versnellingsbak goed is, totdat je een auto met een goede transmissie met dubbele koppeling probeert. En dit systeem heeft het beste van twee werelden. Het is efficiënt en presteert veel beter dan een transmissie met koppelomvormer. Maar het gaat ook een stap verder. Ze kunnen ook sneller en nauwkeuriger schakelen dan een mens handmatig kan.

DCT-versnellingsbakken hebben een nogal ingenieus mechanisme. Hun ontwerp is gebaseerd op twee parallelle aandrijfassen met elk een eigen koppeling. De ene voor de even versnellingen en de andere voor de oneven versnellingen. Bij het schakelen gaat de ene koppeling open en sluit de andere gelijktijdig, waardoor er razendsnel geschakeld kan worden.

En dat is nog niet alles. Als je de auto in de handmatige modus zet om te schakelen met bijvoorbeeld een peddelshifter, gaat de overgang ook veel sneller dan met een traditionele handgeschakelde versnellingsbak.

Nu we alle goede dingen over deze transmissie hebben gezegd, is het duidelijk dat er iets mis mee moet zijn. En dat is er inderdaad. Deze versnellingsbakken zijn vrij duur. Natuurlijk zijn ze niet allemaal hetzelfde. Elke fabrikant heeft zijn eigen patenten en sommige producten zijn beter dan andere. Ze hebben ook onderhoudseisen die, als ze genegeerd worden, kunnen leiden tot defecten die je portemonnee pijn doen.

Automatische – Variabele Kleptiming Transmissie (CVT)

Tot slot is er een type transmissie dat de laatste jaren erg in de mode is geraakt. De continu variabele transmissie wordt vooral gebruikt in hybride voertuigen omdat het een uiterst zuinig systeem is.

In tegenstelling tot traditionele versnellingsbakken maakt het CVG-systeem geen gebruik van vaste versnellingen. In plaats daarvan werkt het met een systeem van poelies die met elkaar verbonden zijn door een metalen riem. Deze poelies veranderen continu van diameter, waardoor de overbrengingsverhouding wordt aangepast aan de snelheid van het voertuig en de motorbelasting.

Het voordeel van het systeem is dat het voertuig bijna altijd in zijn optimale toerenbereik zal werken. Bovendien is het van alle systemen het meest geschikt voor het tempo van het stadsverkeer.

Dit systeem heeft echter ook zijn zwakke punten. Rijden zonder versnellingen voelt soms onnatuurlijk aan. Bovendien zijn er gevallen waarin de versnellingsverhouding traag of onhandig kan worden.

Handgeschakelde versus automatische versnellingsbak. Betrouwbaarheid

Nu we de belangrijkste systemen hebben genoemd, kunnen we ze vergelijken en het hebben over betrouwbaarheid.

Betrouwbaarheid van handgeschakelde versnellingsbak

Als je slecht rijdt met een handgeschakelde auto, beschadig je de koppeling en moet je deze vervangen. Het zal niet goedkoop zijn

Zoals we een paar regels geleden al zeiden, is de handgeschakelde versnellingsbak de eenvoudigste van allemaal. Mechanisch gezien is het de minst wetenschappelijke. En in de techniek betekent minder onderdelen meestal meer eenvoud, wat zich vertaalt in betrouwbaarheid en besparingen.

Wat we hiermee bedoelen is dat, als je goed met een handgeschakelde auto rijdt, het onderhoud aan de versnellingsbak minimaal zal zijn. Elke 150.000 kilometer een koppeling door slijtage, een pomp die het uiteindelijk begeeft door slijtage… eenvoudige en vrij voorspelbare defecten.

De handgeschakelde versnellingsbak kan echter ook de duurste worden als we hem verkeerd gebruiken. Ruw rijden, misbruik van de koppeling en andere gewoontes die je na verloop van tijd kunt aanleren, slijten het systeem in recordtijd.

Hoe dan ook, als we goed schakelen, het koppelingspedaal alleen gebruiken om te schakelen en basisonderhoud plegen, kan de versnellingsbak het moeilijk begeven. We zullen de koppelingsset om de paar kilometer moeten vervangen, maar dit zal niet het gevolg zijn van een defect, maar gewoon van slijtage.

Betrouwbaarheid van automatische koppelomvormers

Audi verkoopt zijn automatische versnellingsbakken met koppelomvormer onder de naam “Tiptronic”.

Koppelomvormer versnellingsbakken zijn over het algemeen vrij betrouwbaar. Er zijn modellen die uitvallen, maar dit systeem heeft door de jaren heen bewezen erg goed te zijn.

Omdat het gebaseerd is op een hydraulisch systeem, is de koppelomvormer minder onderhevig aan slijtage dan andere alternatieven.

Maar alles wat blinkt is niet goud. Onderhoud is erg belangrijk als je een voertuig hebt met een dergelijke transmissie. En dat niet alleen. Ze zijn complexer dan handgeschakelde transmissies en zijn niet vrij van problemen. Als het onderhoud wordt genegeerd, kunnen er problemen ontstaan door de temperatuur van de hydraulische vloeistof, en daar beginnen onze nachtmerries. We hebben het over transmissies die duur zijn om te repareren vanwege hun complexiteit en erg duur wanneer een volledige vervanging nodig is.

Betrouwbaarheid van automatische versnellingsbakken met dubbele koppeling

DSG-versnellingsbakken zijn het handelsmerk van Volkswagen geworden.

Historisch gezien waren transmissies van het DCT-type alleen verkrijgbaar in premium auto’s. Vandaag de dag is dat aanzienlijk veranderd. Vandaag de dag is dat aanzienlijk veranderd. Veel grote merken zijn al overgeschakeld op deze technologie. Ze zijn immers zuiniger en leveren ook sportievere prestaties.

Laten we het eens over de keerzijde hebben. Dubbele koppelingssystemen zijn het meest complex en ze zijn ook vrij gevoelig. Deze transmissie lijdt vooral onder stadsverkeer, waar het constante schakelen tussen versnellingen zware slijtage veroorzaakt.

Goedkopere DCT’s hebben vaak koppelingsproblemen. Aan de andere kant hebben voertuigen met meer geavanceerde versnellingsbakken met oliebadkoppelingen de neiging om uit te vallen door mechatronica. Om de levensduur van deze versnellingsbakken te maximaliseren, is het belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant strikt op te volgen en nooit onderhoud aan de versnellingsbak over te slaan. Reparaties zijn erg duur en soms kan het vervangen van de transmissie meer kosten dan de restkosten van het voertuig zelf.

Betrouwbaarheid automatische CVT-transmissie

De continu variabele transmissie wordt gebruikt door Toyota, Lexus, Honda, Subaru en vele andere merken. Deze merken staan vaak bekend om hun hoge betrouwbaarheid, wat suggereert dat de CVT behoorlijk betrouwbaar is.

Omdat de CVT minder bewegende delen heeft, is er ook minder slijtage. In situaties waar transmissies met dubbele koppeling haperen, zoals in druk verkeer, presteren CVT’s heel goed.

Ze zijn echter ook niet perfect. Als de auto zeer intensief wordt gebruikt, als er ruw mee wordt omgegaan of als er te veel gewicht wordt belast, zullen de metalen riem en de poelies het zwaar te verduren krijgen. Krachtige motoren en sportief rijden zijn niet vriendelijk voor dit systeem, waardoor temperatuurschommelingen in de vloeistof ontstaan die de levensduur van het hele samenstel kunnen verkorten.

Als een CVT-transmissie moet worden gerepareerd, zal de rekening ook niet goedkoop zijn. Hoe dan ook, wanneer dit systeem in een klein voertuig is ingebouwd en wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is, zal het zelden defect raken als het in goede staat en volgens de instructies van de fabrikant wordt onderhouden.

Conclusies

Wanneer je een voertuig koopt, moet je rekening houden met alle onderdelen die erin zitten. De transmissie is het enige onderdeel dat veel bestuurders niet eens in overweging nemen bij het maken van vergelijkingen. En dat is een vergissing. De markt is vol auto’s met de verkeerde transmissie. Ofwel omdat de fabrikant zijn werk niet goed heeft gedaan, ofwel omdat de autokoper het verkeerde antwoord heeft gekozen bij het configureren van de auto.

Is de handgeschakelde versnellingsbak het meest betrouwbare systeem? Ja, maar omdat het ook het eenvoudigste is. De fouten van deze systemen zijn nog steeds een krik, een paard en een koning. Is de handgeschakelde versnellingsbak dan de beste? Nee, helemaal niet. Omdat er meer factoren zijn om rekening mee te houden.

Als je graag de volledige controle over de auto hebt, koop je idealiter een auto met een handgeschakelde versnellingsbak of een versnellingsbak met dubbele koppeling. De keuze voor het een of het ander hangt af van je smaak en ook van je portemonnee. De een is erg zuinig, de ander het tegenovergestelde.

Houd je het liever eenvoudig? Wil je slechts twee pedalen gebruiken? Dat is prima. Niemand zou je daarvoor moeten veroordelen. Het is jouw auto en jouw geld. Probeer gewoon zoveel mogelijk een auto met automatische transmissie te kopen die bij jouw levensstijl past.

Als je bijvoorbeeld veel in de stad rijdt, kies dan bij voorkeur een auto met CVT. Als je daarentegen veel op de snelweg rijdt, zijn zowel de transmissie met dubbele koppeling als die met koppelomvormer heel geschikt voor je.

Tot slot, als je gaat voor een auto met goede prestaties en je op zoek bent naar een goed gevoel, vergeet dan zowel CVT’s als koppelomvormers. In dat geval kun je het beste een auto kopen met een DCT-versnellingsbak, zoals de DSG van de Volkswagen Groep.

Meneer faes 😁