“Gebruik de metalen vezel niet, want die beschadigt het teflon. Dat is misschien wel een van de grote lessen van het volwassen leven. We zijn zo gewend om af te wassen, vooral die met veel vet, bijna te schrobben, dat het logisch is om hetzelfde te doen met dit soort keukengereedschap.
Dit is echter niet het geval. Teflon koekenpannen hebben andere regels en logica, die ons tegelijkertijd de mogelijkheid geven om te koken, bakken of bereiden zonder zelfs maar moeite te doen om bijvoorbeeld het ei te pellen. We hebben je al verteld wat volgens Profeco de beste koekenpannen van dit type zijn en nu vertellen we je de sleutels tot deze technologie en hoe je ze correct gebruikt.
Wat is teflon en waarom hebben sommige koekenpannen het?
Teflon is een polymeer dat lijkt op polyethyleen; hierin zijn waterstofatomen vervangen door fluoratomen. Als we het echter over “teflon” hebben, bedoelen we de commerciële naam van de chemische verbinding polytetrafluorethyleen (PTFE), een synthetisch polymeer dat in 1938 bij toeval werd ontdekt door de scheikundige Roy Plunkett, toen hij voor het bedrijf DuPont werkte.
Het is zelfs vernoemd naar dit merk. Toen Plunkett PTFE ontdekte, was het bedrijf op zoek naar een gemakkelijk te onthouden merknaam. Volgens sommige versies is “tetrafluorethyleen” een moeilijk te onthouden naam, dus “Teflon” komt van de combinatie van deze stof met het achtervoegsel -on, dat veel voorkomt in namen van polymeren zoals nylon. Een andere theorie suggereert dat de naam werd gekozen vanwege de “technologische” en makkelijk uit te spreken klank.
PTFE is dus een materiaal met unieke eigenschappen, zoals zeer glad, hittebestendig, bestand tegen temperaturen tot 260 °C, chemisch inert, omdat het niet reageert met de meeste stoffen, en met een antiaanbakoppervlak, ideaal om mee te koken. Een ander belangrijk aspect is dat het oppervlak voorkomt dat voedsel blijft plakken, waardoor het gemakkelijker af te wassen is, het koken verbetert en het gebruik van vet vermindert, omdat het materiaal zelf voorkomt dat voedsel blijft plakken.
Teflon is echter niet onverwoestbaar. Bij temperaturen boven 260 °C, bijvoorbeeld bij het bakken, kan het ontleden en giftige gassen afgeven. Daarom is het belangrijk om teflon pannen niet te heet te maken en geen metalen keukengerei te gebruiken dat krassen op het oppervlak kan maken.
Hoewel Teflon veilig is voor gebruik bij het koken, wordt bij de productie ervan van oudsher perfluoroctaanzuur (PFOA) gebruikt, een chemische stof die in verband wordt gebracht met milieu- en gezondheidsproblemen. Sinds 2015 gebruikt de industrie geleidelijk geen PFOA meer bij de productie van Teflon, maar het debat over het gebruik ervan gaat door.
In Mexico heeft het Federale Agentschap voor Consumentenbescherming (Profeco) al onderzoek gedaan naar de kwaliteit en veiligheid ervan en geconcludeerd dat ze veilig zijn, zolang de aanbevelingen van de fabrikant worden opgevolgd. Het adviseert ook om ze voor gebruik te wassen, ze niet leeg op het fornuis te laten staan, het teflon niet te mishandelen, de etiketten te verwijderen en ze zelfs met zachte etiketten te wassen.
Daarnaast heeft de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), via de faculteit Scheikunde, de effecten onderzocht van chemische verbindingen die worden gebruikt bij de productie van Teflon, zoals perfluoroctaanzuur (PFOA), hoewel dit niet meer wordt gebruikt bij de huidige productie van deze gebruiksvoorwerpen. Zijn conclusie was dat het gebruik van het zuur zo gering was dat het niet schadelijk was voor de gezondheid, en dat het geen gezondheidsrisico vormt en niet giftig is.