We hebben jarenlang geprobeerd het wiel opnieuw uit te vinden. Het bleek zo simpel als het vervangen door pilatesballen.

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar het gezegde “laten we het wiel niet opnieuw uitvinden”. Het wordt gebruikt wanneer we een oplossing vanaf nul proberen te ontwikkelen in plaats van gebruik te maken van een beproefde oplossing die al bestaat en goed werkt. En ik zeg dat ik het merkwaardig vind omdat we het wiel al vaak opnieuw hebben uitgevonden en dat blijven doen.

Twee voorbeelden zijn luchtloze wielen en vooral oplossingen voor voertuigen die op terreinen zoals Mars rijden. Hoewel ze cirkelvormig zijn, hebben hun technologie en ontwerp niets te maken met de wielen die we dagelijks gebruiken. En, oké, ik accepteer dat we, door circulair te zijn, eigenlijk de materialen veranderen en niet het object opnieuw uitvinden.

Maar wat als we in plaats van ronde wielen, ze bolvormig zouden maken? Nou, dat is precies wat ingenieur en YouTuber James Bruton heeft gebouwd: omnidirectionele wielen die de huidige problemen van motorfietsen oplossen en die ook heel interessant zouden zijn als ze zouden worden toegepast op voertuigen zoals auto’s en vrachtwagens.

Welkom Het Wiel II

Om het wiel opnieuw uit te vinden, moet het systeem niet alleen een verbeterde versie van het origineel zijn. Zoals ik al zei, zijn lekvrije wielen geen complete heruitvinding, maar een technologische verbetering. Wat Bruton heeft bereikt zou je een heruitvinding kunnen noemen (hoewel er meer dan één poging voor nodig was ).

De reden? In zijn prototype van de fiets van de toekomst zijn het niet alleen de twee bollen die contact maken met de grond, maar een systeem van drie roterende mechanismen voor elk wiel die daadwerkelijk de kracht uitoefenen die nodig is om de bollen, en dus het voertuig, in beweging te brengen.

De sleutel tot de eigenaardige beweging van dit voertuig zijn niet zozeer de bollen, maar systemen die in tegengestelde richtingen draaien en elkaar de hele tijd in evenwicht houden om de beweging tot stand te brengen. Elk van deze mechanismen wordt aangedreven door een elektromotor die kracht overbrengt, maar het introduceerde ook een zelfbalancerend systeem dat lijkt op dat van een Segway.

Op deze manier is het niet nodig om met de benen op de grond te leunen wanneer het voertuig tot stilstand komt en is het niet nodig om het evenwicht “handmatig” te bewaren.

De voordelen?

  • Je kunt achteruit rijden zonder jezelf voort te bewegen met je benen.
  • Het heeft zijdelingse verplaatsing.
  • Hij kan diagonalen maken en om zijn as draaien. Voor een parkeerplaats is dit geweldig.

In de video is het heel interessant om te zien dat het geluid minimaal is, dat het een bepaalde snelheid bereikt en dat de mechanismen die de ballen draaien de hele tijd werken, zowel om het voertuig snelheid te geven als om het evenwicht te bewaren.

Imperfect, maar met potentieel

Het is echter niet perfect. In de video kunnen we zien dat de Youtuber moeite heeft om in een rechte lijn te rijden en er lijkt een vrij scherpe moeilijkheidscurve te zijn bij zowel het vooruit rijden als het nemen van bochten. In een wegsituatie zou het echt gevaarlijk zijn, omdat we bovendien geen conventioneel stuur hebben, maar een stuur dat vast blijft zitten en dat we bedienen door aan het handvat te draaien.

Er is ook een moment waarop hij te snel accelereert en de ballen eruit schieten. Wow, zoiets als dit zou zijn eigen rijbewijs nodig hebben als het in de echte wereld zou worden toegepast, maar als de problemen zijn opgelost, is het een heel interessant systeem voor motorfietsen vanwege het automatisch balanceren.

Voor auto’s en vrachtwagens zou het ook geen slecht idee zijn, omdat ze dan veel gemakkelijker kunnen parkeren.

Bij het zien van deze uitvinding moest ik denken aan de Audi uit de film ‘I, Robot’ die soortgelijke wielen heeft en een echt prototype was. Ook de video van de BYD die parallel parkeert door de voorwielen vast te zetten en de achterwielen langzaam te laten draaien om te “slippen” totdat de auto op één lijn staat in het parkeervak.

Zullen we ooit zulke wielen gaan gebruiken? Wat er ook gebeurt, het is interessant hoe we steeds weer nieuwe manieren vinden om iets te verbeteren dat al zoveel jaren bestaat.

Meneer faes 😁