Een nieuw onderzoek heeft de voordelen van douchen met ijskoud water onder de loep genomen. Er zijn er een paar, maar slechts voor heel weinig mensen en het onderzoek legt het goed uit.
Veel productiviteitsgoeroes (onder leiding van een van de bekendste, Amadeo Lladós) beweren dat er manieren zijn om miljonair te worden door dagelijkse gewoonten te veranderen. Er zijn verschillende routines die ze ons aanmoedigen om te veranderen, maar ze richten zich vooral op wat we doen in de vroege uren van de dag en er is een speciale fixatie op heel vroeg opstaan en koude douches nemen (of zelfs in een ijskoud bad stappen).
Natuurlijk zeggen ze niet hoe het veranderen van gewoontes veel geld zal opleveren en dat is waar het probleem met dit type persoon vandaan komt, maar dat is een ander verhaal. Laten we ons nu richten op productiviteit.
De laatste jaren hebben veel productiviteits- en wellnessgoeroes het over het idee om ‘ s ochtends als eerste een koude douche te nemen, met het argument dat dit helpt om stress te verminderen, spierontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te versterken.
Je hebt vast wel eens mensen op sociale media hun routines zien tonen, en soms gaat het dan om het nemen van een koude douche of een bad met ijskoud water. Er bestaan zelfs ijsbaden of -kuipen die speciaal voor dat doel zijn gemaakt.
Een veel gepromote trend
Studies hebben deze beweringen echter in twijfel getrokken en aangetoond dat deze praktijk minder effectief kan zijn dan eerder werd gedacht, vooral voor mensen die geen topatleten zijn. Koude douches, of onderdompelingen in koud water, zijn een trend geworden die op grote schaal wordt gepromoot door bekende atleten zoals LeBron James en beroemdheden zoals Gwyneth Paltrow. Sociale media hebben deze trend verder aangewakkerd.
Onlangs voerden onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië een meta-analyse uit van 11 onderzoeken naar onderdompeling in koud water. Ze stelden kleine voordelen vast, maar concludeerden dat het bewijs beperkt is tot topsporters, zonder bewezen effecten voor de algemene bevolking.
Het is de moeite waard om hier te vermelden dat van Google’s AI (die zelf waarschuwt dat de gegevens genererende AI experimenteel is) de eerste informatie die ze geven als je zoekt naar koude douches en productiviteit “mogelijk de productiviteit kan verhogen door het verhogen van de alertheid, concentratie en energieniveaus als gevolg van de fysiologische reactie op koud water dat de afgifte van adrenaline en noradrenaline triggert”. En dit verschijnt als eerste resultaat, wat nog maar eens bewijst dat de reacties van bepaalde AI’s met een korreltje zout genomen moeten worden.
Wat er gebeurt bij stress
Aan de ene kant concludeert deze grote studie dat een onderdompeling in koud water stress kan verminderen, maar alleen voor een korte periode, ongeveer 12 uur. Stress kan een van de belangrijkste saboteurs van productiviteit zijn, zoals veel andere onderzoeken hebben aangetoond. Iemand die erg moe is presteert minder goed dan iemand die goed is uitgerust, en mensen zijn efficiënter als ze meer uitgerust zijn.
Een onderzoek van de Universiteit van Brasilia beweerde enige tijd geleden dat stressvolle gebeurtenissen “hersenstructuren kunnen veranderen die betrokken zijn bij het coderen, opslaan en ophalen van herinneringen”. De studie beoordeelde experimenteel onderzoek naar de invloed van het stresshormoon cortisol op het ophalen van het langetermijngeheugen.
Stress veroorzaakt het vrijkomen van cortisol, een hormoon dat ons lichaam voorbereidt op de “vecht of vlucht” reactie. In kleine hoeveelheden kan cortisol heilzaam zijn en ons helpen alert en geconcentreerd te blijven. Wanneer het cortisolniveau echter gedurende langere perioden verhoogd blijft, kan dit een nadelige invloed hebben op onze gezondheid en productiviteit. In dit onderzoek zien we dat als iemand erg gestrest is, de koude douche maar heel even helpt om die stress weg te nemen.
Wat betreft vroeg opstaan, wat vaak wordt opgenomen in de productiviteitsrituelen van de ‘goeroes’ over dit onderwerp, zijn er al onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat dit geen absolute waarheid is. Voor sommige mensen is het een groot voordeel ( ik heb je verteld over mijn persoonlijke ervaring), maar niet iedereen is hetzelfde. En er is iets heel belangrijks: het is niet genoeg om vroeg op te staan, of niet, de sleutel is om genoeg uren te slapen, dus mensen die besluiten om heel vroeg op te staan, moeten hetzelfde doen met de tijd dat ze naar bed gaan.
Daarnaast moet je weten wat chronotypen zijn. Elke persoon heeft zijn eigen chronotype, een biologische klok met unieke kenmerken, een onderwerp dat we al hebben besproken.
Bepaalde voordelen
Wat betreft het versterken van het immuunsysteem, vond het onderzoek een vermindering van 29% van het aantal ziektedagen bij degenen die regelmatig een koude douche namen. Deze verandering ging echter niet gepaard met significante verbeteringen in de immuunrespons.
Wat de slaapkwaliteit betreft, meldden sommige deelnemers dat ze zich beter voelden na koude douches, maar de effecten verdwenen na drie maanden, wat leidde tot de conclusie dat er geen blijvend voordeel was. Wat betreft het verminderen van spierontsteking, hebben deze onderzoekers ontdekt dat koude douches de ontsteking kunnen verhogen onmiddellijk na blootstelling aan kou, een effect dat positief kan zijn voor topatleten, maar mogelijk schadelijk voor mensen met bepaalde aandoeningen.
Kortom, als je een professionele atleet bent, kan blootstelling aan koud weer misschien nuttig zijn voor je herstel na een grote wedstrijd of training. “Maar voor de rest van de bevolking heeft de wetenschap geen overtuigend bewijs gevonden dat koude douches significante gezondheids- of productiviteitsvoordelen bieden,” aldus het rapport.