Weinig mensen kennen het, maar deze “geheime knop” op de wasmachine zal je helpen besparen op je energierekening.

Al enkele jaren is een van de grootste zorgen in Nederland huishoudens de rekening die betaald moet worden voor het gebruik van bepaalde huishoudelijke apparaten. We zijn allemaal op zoek naar kostenbesparingen en het is essentieel om te controleren wanneer we deze apparaten het beste kunnen gebruiken om wat geld te besparen, wat altijd van pas komt.

Een van de meest gebruikte apparaten, en daarom ook een apparaat dat de hoogste kosten met zich meebrengt als het niet onder controle wordt gehouden, is de wasmachine. Gelukkig zijn er echter steeds meer populaire praktijken die ons kunnen helpen om onze elektriciteitsrekening laag te houden. Het is niet alleen belangrijk om de wasmachine op een bepaalde tijd in te stellen, maar ook de keuze van het programma is belangrijk.

Veelgemaakte fouten

Wanneer we een wasmachine aanzetten, kiezen we meestal voor een programma van 40 graden Celsius, omdat het water warm genoeg is om de kleding schoon te krijgen en het niet te heet is, zodat de kleding niet beschadigd raakt. Wat velen misschien niet weten is dat kleding wassen op 30 graden Celsius een vergelijkbaar resultaat kan geven en de helft van de elektriciteit verbruikt. En dit leidt tot een aanzienlijke verlaging van de rekening die we ontvangen en een toename van de besparingen.

Een andere aanbeveling is om, voor zover mogelijk, het programma voor fijne was te vermijden. Voor experts is dit het ergste, omdat het het meeste water verbruikt en daarom een van de boosdoeners is van de stijgende rekeningen. Het is ook schadelijk voor het milieu. Bij dit programma komen ongeveer 1,4 miljoen microvezels van synthetische stoffen (polyester, nylon of acryl) vrij, die in de vorm van microplastics in het water terechtkomen. Het zorgt er ook voor dat kleding sneller bederft, wat resulteert in hogere kosten voor de huishouding.

Wat is de beste manier om kleding te wassen?

Naast het verlagen van de wastemperatuur van 40 naar 30 graden Celsius en het weglaten van het fijnwasprogramma, is het de moeite waard om nog andere dingen te doen:

  • Ten eerste is het raadzaam om de wasmachine aan te zetten als er een merkbare opeenhoping van wasgoed is, niet alleen als er twee stukken zijn.
  • Het is belangrijk dat de trommel niet overbelast wordt en dat de wasmachine regelmatig ontkalkt wordt, omdat het bezinksel dat zich ophoopt in het verwarmingselement het opwarmen van het water bemoeilijkt en ervoor kan zorgen dat de wasmachine defect raakt.
  • Tot slot is het aan te raden om de voorwasfunctie niet te gebruiken voor kleding die niet erg vuil is, omdat het verbruik van water, elektriciteit en wasmiddel tijdens de voorwas tot 20% hoger ligt.

Tips om kleding in de winter te drogen zonder de wasdroger te gebruiken

Er circuleren verschillende tips op het web om kleding in de winter te drogen zonder de kosten te verhogen. Het gaat onder meer om de volgende zes tips:

  1. Droog in de wind. Kleding droogt sneller op een koude dag. De wind versnelt ook de droogtijd en helpt kreuken te verwijderen.
  2. Zorg voor een verwarmd droogrek, die zijn effectief en zuinig.
  3. Bevestig het droogrek aan de muur, op het terras of op de veranda, altijd overdekt.
  4. Zorg voor een radiatorstandaard, omdat kleding direct op de radiator drogen vochtigheid en schimmelgroei kan bevorderen.
  5. Gebruik een luchtontvochtiger. Als je je kleding binnenshuis droogt, is het aan te raden om een luchtontvochtiger te gebruiken om overtollig vocht te voorkomen en de kleding sneller te laten drogen.
  6. Je kunt de kleding extra centrifugeren, zodat er minder water uit komt. Probeer de kleren ook goed te schudden zodat ze beter luchten.
Meneer faes 😁