Zeg vaarwel tegen vampierverbruik op je elektriciteitsrekening: bespaar honderden euro’s per jaar met deze tips

Het jaar 2025 begon met een aanzienlijke stijging van de elektriciteitsrekening, 21%. Deze stijging is zeer merkbaar in huishoudbudgetten, vooral in de eerste paar maanden. Om de schade te beperken, zijn er verschillende methoden om besparingen te genereren, en het is niet alleen nodig om elektrische apparaten op bepaalde tijden te gebruiken. Het belangrijkste is om het zogenaamde vampier- of spookverbruik te vermijden, wat de uitgaven zijn van sommige kleine apparaten die op de stroom zijn aangesloten.

Volgens een rapport van het Internationaal Energieagentschap kunnen kleine apparaten en toestellen die aangesloten zijn zonder gebruikt te worden of gewoon stand-by staan 5% tot 10% van de maandelijkse elektriciteitsrekening vertegenwoordigen, wat kan oplopen tot 100 euro per jaar. Daarom zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om te voorkomen dat we te veel energie verspillen:

  • Laat alle apparaten aansluiten op een stekkerdoos en schakel ze uit als ze niet worden gebruikt.
  • Als je een huishoudelijk apparaat koopt, kijk dan naar de energie-efficiëntie zodat het niet te veel verbruikt.
  • Koop spaarlampen.
  • Controleer de rekening regelmatig en kijk naar prijsschommelingen.
  • Sluit niet meer stroom af dan je nodig hebt.

Een apparaat dat je elektriciteitsrekening verhoogt.

Hoewel het misschien lijkt dat een televisie die uit staat geen energie verbruikt, is de realiteit juist het tegenovergestelde. Slimme tv’s zijn ontworpen om gedeeltelijk actief te blijven, zelfs als ze in stand-by staan. Hierdoor kunnen ze automatische updates van het besturingssysteem uitvoeren, een internetverbinding onderhouden of snel worden ingeschakeld wanneer de afstandsbediening wordt gebruikt.

Gemiddeld verbruikt een Smart TV die niet actief is tussen 0,5 en 3 watt per uur. Dit lijkt niet veel, maar het kan in de loop van een maand wel veel zijn. Als dit wordt herhaald met andere apparaten in huis, begint het energie- en portemonneeverbruik aanzienlijk te worden.

Is het beter om de Smart TV helemaal uit te schakelen?

Hoewel dit de eenvoudigste optie lijkt om energie te besparen, zijn er twee gevallen waarin dit niet helemaal aan te raden is:

  • OLED-schermen bevatten een compensatiecyclus die automatisch wordt geactiveerd als de tv niet actief is. Dit proces helpt om de beeldkwaliteit te behouden. Als de tv wordt losgekoppeld voordat de cyclus is voltooid, kan het scherm na verloop van tijd verslechteren.
  • Deze tv-modellen, Smart TV’s, voeren vaak taken uit terwijl ze inactief zijn en zijn wanneer ze weer worden ingeschakeld klaar om volledige functionaliteit te bieden. Het onderbreken van deze updates kan prestatieproblemen veroorzaken of de toegang tot nieuwe functies beperken.

Als de tv een aantal dagen niet wordt gebruikt, is het een goed gebruik om hem helemaal uit te zetten. Dit bespaart niet alleen energie, maar beschermt ook tegen mogelijke elektrische schade, zoals stroompieken of onweer.

Hoe verminderen we het energieverbruik van de Smart TV?

Het belangrijkste om de impact van een Smart TV op de elektriciteitsrekening onder controle te houden, is het volgen van bepaalde gewoontes die eenvoudig zijn en waarmee we kunnen profiteren van de beschikbare technologie. Enkele tips zijn:

  • Pas de instellingen voor helderheid en geluid aan. Hoge niveaus verbruiken veel meer energie. Het is aan te raden om de spaarstand te activeren.
  • Schakel extra apparaten uit zoals spelconsoles, luidsprekers of muziekspelers.
  • Gebruik slimme stekkerdozen waarmee apparaten afzonderlijk kunnen worden in- en uitgeschakeld.
  • Programmeer de automatische uitschakeling.
Meneer faes 😁