Zodra het een beetje waait, keldert de temperatuur thuis: hoe kun je dit vermijden zodat je niet meer hoeft uit te geven aan verwarming.

Dit is een veelvoorkomend probleem in oude huizen, maar het is eenvoudig op te lossen als we het eenmaal gevonden hebben.

Een veel voorkomend probleem in sommige huizen is wanneer er buiten wind staat en, hoewel het buiten niet erg koud is, lijkt deze lucht de temperatuur in huis te doen kelderen.

Het maakt niet uit of we de verwarming aan hebben staan, de elektrische apparaten, hout-, pellet- of gasfornuizen werken niet meer zo goed als vroeger en we moeten de thermostaat een paar graden hoger zetten om het in huis warm te houden. Wat is er aan de hand?

Een kwestie van isolatie

De meest voorkomende reden voor deze temperatuurdaling wanneer het buiten waait, is dat we een isolatieprobleem hebben in ons huis, hetzij in alle ramen en/of deuren die naar buiten leiden, hetzij in sommige.

Dit betekent dat telkens als er buiten lucht is, de kou met verschillende drukniveaus het huis binnensijpelt, waardoor de temperatuur snel daalt en het verwarmingssysteem het niet aankan. Dit is iets dat gemakkelijk kan worden gecontroleerd met de truc van de aansteker of de lucifer die we in het verleden zagen en waarmee we kunnen weten waar de kou het huis binnenkomt.

Hoe kunnen we dit probleem voorkomen? Het ideaal zou zijn om ramen en deuren te kunnen vervangen door modellen met een beter isolerend vermogen, iets waarmee we op de lange termijn aanzienlijk kunnen besparen op verwarming en airconditioning, maar wat ook een grote financiële uitgave met zich meebrengt en planning en tijd vereist.

Als we een snellere oplossing willen, kunnen we de luchtdichtheid van het huis, deprofielen en de sluitingen van de ramen, deuren en luiken verbeteren .

Zodra de luchtlekken zijn gelokaliseerd, is het tijd om te proberen ze te dichten. Hiervoor kunnen we onze toevlucht nemen tot de welbekende tochtstrips en deurdrangers. Dit zijn plastic, rubberen of soortgelijke strips die op de randen van de structurele elementen worden geplaatst , waardoor ze beter worden afgedicht en luchtlekken worden voorkomen.

Als ons probleem is dat het deur- of raamkozijn niet perfect is afgedicht ten opzichte van de muur waar het is geïnstalleerd en er duidelijk zichtbare scheuren zijn, dan moeten we onze toevlucht nemen tot een soort vloeibare siliconen om de kieren te dichten als de kier erg klein is (minder dan een centimeter), of tot een soort materiaal zoals gips of cement dat grotere diktes van de scheur ondersteunt.

Het is ook aan te raden om de buitentrommels van de rolluiken in de gaten te houden, als we die hebben, omdat die vaak een van de zwakste punten van onze isolatie zijn en tocht veroorzaken waarvan we vaak niet weten waar ze vandaan komen. Als het rolluik erg oud en in slechte staat is, zal het, als we het sluiten, waarschijnlijk niet volledig sluiten en niet voorkomen dat er ’s nachts koude lucht binnenkomt.

Het is raadzaam om het te controleren en, indien nodig, de lamellen die slecht zijn te vervangen of het volledig te vervangen door een nieuwer model gemaakt van modernere materialen die een betere thermische en akoestische isolatie bieden.

Wat betreft de trommel, als deze oud is en geen doos met versterkte isolatie heeft, is het meestal een van de belangrijkste luchtinlaten van het huis als het niet goed geïsoleerd is, omdat het een directe communicatiedeur naar buiten biedt.

In deze gevallen, en als we het niet volledig kunnen vervangen, kunnen we proberen om wat schuimisolatie in platen of rollen te gebruiken om de isolatie te verbeteren. Het is ook een goed idee om te controleren of de bekleding, meestal van hout of plastic, goed is vastgeschroefd en of er geen kieren zijn waardoor lucht kan ontsnappen.

Meneer faes 😁