Zonnebrandcrème gebruiken voordat je de straat op gaat is essentieel, maar weinig mensen weten dat ze niet allemaal hetzelfde werken.

De lente staat voor de deur en de hitte geeft ons al een voorproefje van wat komen gaat. Gelukkig is nog niet alles verloren en kunnen we dingen doen om te helpen, zoals water voor de honden op straat of bomen voor de vogels. Of we kunnen onze huid verzorgen zodat deze geen negatieve effecten ondervindt van de intense zon.

Dat klopt, onze huid verzorgen is cruciaal voor bescherming en het regelen van de lichaamstemperatuur. Volgens specialisten kunnen we, als we het goed doen, veroudering uitstellen en ziekten voorkomen, en het beste van alles is dat er helemaal geen investering voor nodig is. Iets wat we bijvoorbeeld aan onze routine kunnen toevoegen, is zo eenvoudig als ons dagelijks insmeren met zonnebrandcrème, hoewel het essentieel is om te weten welke je moet kiezen.

Welke soorten zonnebrandcrème zijn er en waarvoor dienen ze?

Zonnebrandcrème, of zonnefilter zoals het ook wel wordt genoemd, is een product met als functie de huid te beschermen door de doorgang van UV-stralen direct te voorkomen en hun penetratie te verminderen zodat ze onze weefsels of cellen niet beschadigen. Het is alsof we een laagje plastic op onze huid hebben, maar dat beschermt ons tegen mogelijke ziektes die door de zon worden veroorzaakt.

In feite ligt het belang van zonnebrandcrème in de veiligheidslaag die het biedt tegen UVB-stralen, die huidverbranding veroorzaken, en UVA-stralen, die verlies van elasticiteit, rimpels en andere effecten in verband met fotoveroudering veroorzaken. Daarnaast is de zonbeschermingsfactor (SPF) de mate van bescherming die de zonnebrandcrème biedt tegen straling.

Wat dit laatste punt betreft: als je een zonnebrandcrème gaat kopen, let er dan op dat de minimale SPF 30 is. Dit type SPF blokkeert 97% van de UVB-stralen van de zon. Hogere SPF’s zijn slechts iets effectiever, maar laat je niet misleiden door te geloven dat hoe hoger de SPF, hoe beter de bescherming.

Federaal Agentschap voor de Bescherming van de Consument dat er twee soorten mechanismen zijn die worden onderscheiden op basis van het type chemische stof waaruit ze zijn gemaakt. De eerste zijn de fysische of anorganische, die de straling volledig weerkaatsen en voorkomen dat deze de huid binnendringt en ons beschermen tegen UVA- en UVB-stralen: de chemische of organische absorberen de straling en zetten deze om in een ander soort energie die niet schadelijk is voor de huid, hoewel deze alleen effectiever is tegen UVB-stralen.

Je moet weten dat het belangrijkste verschil is dat UV-straling de neiging heeft om de lichaamstemperatuur te verhogen en de huid dikker en harder kan maken; aan de andere kant voorkomt reflectie dat ze doordringen tot in de huidlagen waar de schade ernstig kan zijn.

Een ander type zijn bruiningslotions en zijn ontworpen om een grotere penetratie van UVA-stralen toe te staan, dankzij hun bruiningsversnellende werkstoffen, die de tijd van blootstelling aan de zon verminderen om hetzelfde effect te bereiken, hoewel er ook zonnebrandcrèmes zijn. Je moet weten dat het de bedoeling is om bruin te worden, dus het is ideaal om dermatologische producten te gebruiken, omdat ze anders verwondingen of brandwonden kunnen veroorzaken.

Meneer faes 😁