120 uur per week: Elon Musks ongewone productiviteitsmaatregel en alles wat er mis is met zijn idee

Hij stelde het beroemde einde van telewerken voor, eiste een hoge mate van toewijding en zette zichzelf in de schijnwerpers door te beweren dat hij van maandag tot zondag dag en nacht werkt. Maar hoewel we gewend zijn geraakt aan Elon Musk’s hyperbool over werktijden, was het moeilijk om een van zijn laatste juweeltjes te zien aankomen: openlijk verklaren dat zijn DOGE-werknemers 120 uur per week werken en dat dit hen beter maakt dan de rest.

Het bericht dat Elon Musk enkele weken geleden op Twitter plaatste, luidde: “DOGE werkt 120 uur per week. Onze bureaucratische tegenstanders werken optimistisch 40 uur per week. Daarom verliezen ze zo snel. Door aan het gesprek toe te voegen dat het heel moeilijk zou zijn en dat ze het gratis zouden doen, werd een debat over productiviteit dat allang is beslecht, alleen maar verder aangewakkerd.

De werkdag volgens Elon Musk

In het licht van de kritiek over de mate waarin een 120-urige werkweek een echte dwaasheid is, gezien het feit dat we het hebben over een gemiddelde van meer dan 17 uur per dag, meer dan het dubbele van de 8 uur die we in een groot deel van de wereld als standaard beschouwen, kwamen veel verdedigers van Elon Musk naar buiten om tussen de regels door te lezen. Volgens hen sprak de miljardair achter Tesla en SpaceX overdreven. Dat was niet zo.

Het belangrijkste is dat dit niet de eerste keer is dat Musk zelf de 120-urige werkweek op tafel legt. Hij wordt aan het publiek verkocht als een van die selfmade geniale miljardairs en aarzelt nooit om op te scheppen over hoe hard hij werkt, met marathondagen waarop hij in het weekend niet rust en nauwelijks zes uur per dag slaapt.

Het idee van 120 uur komt in feite van toen hij The Wall Street Journal verzekerde dat tijdens de productie van de Tesla Model 3 zijn leven er om draaide en dat hij zelfs in zijn kantoor op het hoofdkantoor sliep als zijn lichaam het niet aankon en hij geen tijd wilde verspillen aan het heen en weer lopen van huis. Een idee dat hij onlangs opnieuw deelde met de werknemers van DOGE om zo efficiënt en productief mogelijk te zijn.

Maar van alle controverses rondom Elon Musk en zijn werk aan het hoofd van DOGE, is zijn obsessie met het aanpassen van de werkdag en het verhogen van de productiviteit juist degene waar de meeste onderzoeken achter zitten. Jarenlang onderzoek heeft het exacte punt gevonden waarop de efficiëntie kan worden verhoogd en tegelijkertijd de vermoeidheid kan worden verminderd om ons op de lange termijn in echte productiviteitsmachines te veranderen. Tot niemands verrassing komt 120 uur per week niet eens in de buurt van wat deze analyses hebben vastgesteld.

De productiviteit van 120 uur per week werken

We zijn geneigd te denken dat meer uren in een werkdag gelijk staat aan meer werk en dat als je tijd blijft toevoegen, de productiviteit altijd navenant zal stijgen. Wat de onderzoeken ons vertellen, in tegenstelling tot wat Elon Musk bepleit, is dat er een ‘sweet spot’ is om de efficiëntie van werknemers op het hoogste niveau te houden zonder dat dit invloed heeft op de stress en vermoeidheid van werknemers, terwijl de resultaten gelijk blijven.

Dit zijn geen studies van nu die inspelen op speeches zoals de verkorting van de werkuren of de 4-daagse werkweek, we hebben het over werken die teruggaan om echte resultaten te analyseren die teruggaan tot 1929, toen de gemiddelde werkdag werd verlengd tot 49 uur. In zijn onderzoek The Productivity of Working Hours ontdekte John Pencavel dat vanaf 50 uur de productiviteit drastisch daalde.

Het idee van afnemende meeropbrengsten is in de loop der jaren gegroeid, en hoewel het moeilijk is om een stelregel vast te stellen die iedereen in gelijke mate treft in een scenario met zoveel verschillende banen, is het algemene idee dat naar voren is gekomen dat we niet in staat zijn om zeer productief te zijn als we meer dan ongeveer 5 uur per dag werken. 4,6 uur, om precies te zijn.

Nadat we in 2023 hadden geanalyseerd hoe de proef met de 4-daagse werkweek in Valencia had gewerkt, bleek uit de productiviteitsvergelijking dat, hoewel we gemiddeld 40 uur per week werken, slechts 33 uur daadwerkelijk efficiënt zijn en dat de rest van de tijd wordt besteed aan uitstelgedrag, omgaan met vermoeidheid of zelfs doen alsof we werken. Het is duidelijk dat er voor de gedwongen 120-urige werkdag die Elon Musk voorstaat een groot verschil moet zijn tussen 120 uur op kantoor doorbrengen en al die tijd maximaal werken.

Meneer faes 😁