Tijdens de wintermaanden vragen we ons allemaal af hoe we het huis warm kunnen houden zonder de energiekosten te verhogen. In deze context is een van de belangrijkste vragen of het beter is om de verwarming minimaal aan te laten of deze ’s nachts en wanneer we niet thuis zijn uit te zetten. Om deze vraag te beantwoorden, hebben energie-experts verschillende factoren geanalyseerd en zijn ze tot enkele zeer interessante conclusies gekomen.
Experts en organisaties zoals het Instituut voor Energiediversificatie en -besparing (Idae) stellen verschillende strategieën voor om energie te besparen zonder aan welzijn in te boeten. De sleutel ligt in het begrijpen hoe verwarming werkt en hoe kleine gewoontes een groot verschil kunnen maken in energieverbruik. Daarnaast speelt ook de isolatie van huizen een belangrijke rol bij het besparen van energie; deuren en ramen moeten goed worden afgedicht om warmtelekken te voorkomen en zo de noodzaak om de verwarming de hele tijd aan te laten staan te verminderen.
Is het beter om de verwarming uit te zetten of tot een minimum te beperken?
Experts van het Instituut voor Energiediversificatie en -besparing (Idae) zeggen dat het het beste is om de verwarming uit te zetten als we die niet nodig hebben, d.w.z. als we niet thuis zijn of als we slapen. Op die manier voorkomen we dat de verwarming onnodig draait en energie verbruikt zonder echt comfort op te leveren.
Idae legt uit dat het niet nodig is om de verwarming ’s nachts aan te laten of wanneer we niet thuis zijn, omdat het menselijk lichaam het vermogen heeft om zich aan te passen aan lage temperaturen wanneer we rusten. Als we thuiskomen of ’s ochtends wakker worden, is het bovendien mogelijk om de verwarming een paar minuten aan te zetten om de temperatuur te herstellen, zonder veel energie te verbruiken.
Een van de redenen waarom experts aanraden om de verwarming uit te zetten als het niet nodig is, is dat de ketel meer energie verbruikt als hij continu aan staat. Volgens studies uitgevoerd door gespecialiseerde instanties moet de ketel bij elke aan- en uitschakeling van de verwarming een grotere inspanning leveren om de ideale temperatuur terug te krijgen, waardoor het energieverbruik toeneemt.
Aan de andere kant, als we de verwarming aan laten staan op een constante temperatuur, moet de ketel continu werken om die temperatuur te behouden, wat resulteert in een hoog energieverbruik. Bovendien zijn verwarmingsketels niet perfect en is warmteverlies via muren, ramen en plafonds onvermijdelijk, waardoor het energieverbruik toeneemt.
Aan de andere kant, als we de verwarming uitzetten en alleen aanzetten als we hem nodig hebben, moet de ketel in het begin iets harder werken, maar de impact op het totale energieverbruik is niet zo groot. Op de lange termijn kan deze gewoonte leiden tot aanzienlijke besparingen op het energieverbruik.
Idae raadt aan om de verwarmingsthermostaat in de winter tussen 20 en 21 graden Celsius te zetten om een goed comfort te garanderen zonder het energieverbruik te verhogen. Elke extra graad temperatuur kan het energieverbruik met 7% verhogen, dus als de thermostaat op 22 of 23 graden staat, zal het energieverbruik veel hoger zijn.
Naast het uitschakelen van de verwarming als het niet nodig is en het aanpassen van de temperatuur, zijn er andere gewoonten die kunnen helpen om het energieverbruik in de winter te verminderen. Een daarvan is overdag profiteren van zonlicht. Door gordijnen en jaloezieën overdag open te doen, komt er natuurlijke warmte in huis, waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken.
Het is ook belangrijk om de verwarmingsketel en radiatoren goed te onderhouden. Door ervoor te zorgen dat radiatoren schoon en ontlucht zijn, d.w.z. vrij van lucht, kan het verwarmingssysteem efficiënter werken. Als radiatoren vol lucht zitten, wordt de warmte niet goed verdeeld, waardoor de ketel harder moet werken en meer energie verbruikt.
Weerstriping is een effectieve oplossing om de isolatie van ramen en deuren te verbeteren, waardoor er in de winter minder warmte verloren gaat en de binnentemperatuur stabiel blijft. Ze worden rond de randen van ramen en deuren geplaatst om potentiële luchtlekken af te dichten. Door tocht te voorkomen, zorgen ze bovendien voor meer comfort in huis, door bescherming te bieden tegen kou en lawaai van buitenaf.
Kortom, de beste strategie om het huis warm te houden in de winter is om de ketel uit te zetten als dat niet nodig is, vooral ’s nachts of als we niet thuis zijn. Dit voorkomt onnodig energieverbruik. Het is ook belangrijk om de thermostaat aan te passen, de ketel en radiatoren in goede staat te houden en gewoonten aan te nemen zoals optimaal gebruik maken van zonlicht en de isolatie verbeteren. Het doel is om een evenwicht te vinden tussen comfort en energiebesparing.