Met de komst van intens koud weer schakelen de meeste huizen hun verwarmingsapparatuur in en een van de meest voorkomende vragen die meestal opkomt is wat we ermee moeten doen in situaties waarin we het niet 100% nodig hebben, bijvoorbeeld ’s nachts, wanneer het niet nodig is om zo’n hoge temperatuur te hebben als overdag, of zelfs als we een paar uur of een paar dagen van huis zijn.
Dit is bijvoorbeeld ’s nachts het geval, wanneer de temperatuur niet zo hoog hoeft te zijn als overdag, of zelfs als we een paar uur of een paar dagen van huis zijn. Wat moeten we in deze gevallen doen met de ketel en verwarmingsapparatuur?
Zet de ketel uit of laat hem aan, dat is de vraag
Met de verwarmingsketel hebben we sanitair warm water en verwarming in huis. De meest voorkomende zijn aardgas-, gasolie-, biomassa- en elektrische boilers. Overdag zijn dit apparaten die we vaak gebruiken, bijvoorbeeld om onze handen te wassen met warm water, een douche te nemen, het huis warm te houden, enz. Maar wat gebeurt er ’s nachts, moeten we ze uitzetten om energie te besparen?
Maar wat gebeurt er ’s nachts, moeten we ze uitzetten om energie te besparen? Als we de boiler ’s nachts uitzetten, in tegenstelling tot boilers die een bepaalde hoeveelheid water binnenhouden, verliezen we deze warmwaterfunctie, iets dat voor veel gebruikers misschien niet belangrijk is, maar waar wel rekening mee moet worden gehouden. Bovendien, als we ’s ochtends vroeg moeten douchen, moeten we de boiler aanzetten zodra we opstaan en zullen we het kouder hebben in huis omdat de verwarming niet heeft gedraaid.
De ketel moet zijn optimale temperatuur weer bereiken voordat hij de warmte naar de radiatoren kan leiden, een proces dat tijd kost en het comfort bij het aankleden, douchen, enz. vermindert. We hebben energie bespaard toen de ketel uit stond, ja, maar nu zal het voor het systeem moeilijker zijn om de ideale temperatuur te bereiken omdat het vanaf nul moet beginnen. Is het de moeite waard? Nou, dat hangt af van hoe goed het huis geïsoleerd is en hoe koud we het hebben.
Deskundigen van Iberdrola wijzen er bijvoorbeeld op dat als het erg koud is en de temperatuur in huis is gedaald tot 8ºC, de ketel extra moeite moet doen om de temperatuur weer op het comfortabele minimumniveau van 18ºC of 20ºC te brengen, en hier komt het belangrijke gedeelte: “dit extra werk kan dezelfde energie verbruiken als wanneer we de thermostaat de hele nacht op 15ºC laten staan, dus de geldbesparing zou nihil zijn”.
Met andere woorden, als we gewoonlijk de ketel en verwarming ’s nachts helemaal uitzetten en aanzetten zodra we opstaan, als de temperatuur in huis veel daalt (bijvoorbeeld zo’n 10 graden), is het meer de moeite waard om hem aan te laten staan op een minimale onderhoudstemperatuur van zo’n 14-15 ºC en gebruiken we evenveel energie, maar hebben we meer thermisch comfort.
Bovendien, als we in een gebied wonen met een hoge relatieve vochtigheid, omdat waterdamp condenseert op de muren en meubels door de kou, kunnen deze na verloop van tijd verslechteren, waardoor het bijvoorbeeld nodig wordt om vaker te schilderen.
Iberdrola wijst er ook op dat de meeste boilers niet ontworpen zijn om constant aan en uit te staan. Als we dat wel doen, vragen we waarschijnlijk een intensievere activiteit van de onderdelen en verkorten we hun levensduur.
In feite wijzen ze erop dat zelfs als we een paar dagen van huis gaan en het erg koud is in onze regio, het een goed idee is om de thermostaat ingesteld te laten op een minimale onderhoudstemperatuur van ongeveer 15 ºC, wat zal helpen om condensatie te voorkomen zonder het energieverbruik te verhogen.