“Ik wil 4.000 koffie” waren de woorden die werden uitgesproken in de eerste openbare oproep die vanaf een iPhone werd gedaan. Het was na 10 uur ’s ochtends op 9 januari 2007 in Californië. Die woorden werden uitgesproken door Steve Jobs tijdens een telefoontje naar Starbucks voor een bomvolle zaal die vol verbazing de smartphone zag die telefonie voor altijd zou veranderen. Jaren later, en in een andere context, werd het herhaald bij Tesla.
Tesla is meer van de snoepjes dan van de koffie
Dat telefoontje van Steve Jobs maakte deel uit van de demo van de eerste iPhone. Zoiets simpels als het tonen van de belfuncties in dat ongekende product was het tonen waard. En hoewel het deel uitmaakte van een demo, was het een echt telefoontje dat Jobs, met zijn gebruikelijke gevoel voor humor, besloot te plegen naar een nabijgelegen Starbucks.
De 4.000 door Steve Jobs bestelde koffies kwamen nooit aan, want de toenmalige Apple CEO kapte hem op tijd af. “Het is maar een grapje, ik heb het verkeerde nummer”, zo beëindigde Jobs het gesprek toen de serveerster, die waarschijnlijk aan het hallucineren was, nog geen kans had gehad om de bestelling te plaatsen. Als ze dat niet had gedaan, was de grap Steve Jobs duur komen te staan. Maar liefst 20.000 dollar als we rekening houden met de kosten van een gemiddelde koffie in de beroemde coffeeshopketen.
Vele jaren later, in 2024, deed iemand van Tesla iets soortgelijks. In dit geval was het niet in een demo en het was ook geen openbare oproep. Het was ook geen koffie, hoewel het ging om 2.000 cupcakes die er 4.000 zouden worden. Het verhaal werd onlangs verteld door The Guardian en is nog het meest illustratief voor hoe Elon Musk ook een klein hartje heeft, ondanks het feit dat hij zich de laatste tijd omringt met controverse.
The Giving Pies is een kleine bakkerij in San Jose die vorig jaar een superbestelling voor 2.000 minitaartjes kreeg van een Tesla-medewerker. Het probleem is dat, hoewel ze het op tijd leverden, ze er niet voor betaalden. En hoewel de eigenaresse contact probeerde op te nemen met het bedrijf om de bestelling te formaliseren, slaagde ze daar niet in.
De dag van betaling brak aan en niemand bij Tesla betaalde.
Iedereen zou denken dat het ontvangen van een telefoontje van Tesla waarin 2.000 taarten worden besteld meer weg heeft van een verveelde grappenmaker dan van een echte bestelling. Maar bij The Giving Pies waren ze eraan gewend. Gezien de goede reputatie van het bedrijf en het feit dat het gevestigd is in een gebied dicht bij het hoofdkantoor van een aantal Big Tech-bedrijven, ontvangen ze vaak grote bestellingen van grote bedrijven. Daarom leek deze bestelling niet het resultaat van een grap.
Uiteindelijk gaf Tesla de verantwoordelijkheid voor de betaling door aan een externe leverancier genaamd City Flavor. Die kwam er echter nooit en de eigenaar van de bakkerij vreesde het ergste toen op de dag dat de betaling moest plaatsvinden, deze uitbleef.
Diezelfde dag lukte het hen om contact op te nemen met Laura, de agent van City Flavor die de zaak behandelde. Nadat ze haar excuses had aangeboden aan de bakkerij, bestelde ze nog eens 2.000 cupcakes. In totaal 4.000 cupcakes en een rekening van meer dan 16.000 dollar. En bovendien was de helft al geleverd en was hij er niet voor betaald.
Onnodig te zeggen hoe problematisch dit was voor dit kleine bedrijf, dat zijn inspanningen moest verdubbelen en zijn werknemers overuren moest betalen. En, natuurlijk, alle verdere inkomende bestellingen afwijzen, gezien het extreem hoge werkniveau dat gemoeid was met het vervullen van de bestelling van Tesla (en zijn leverancier).
Uit wanhoop, gezien het ernstige economische probleem waarmee ze werden geconfronteerd, namen The Giving Pies contact op met de pers en op 22 februari “explodeerde” de zaak in de media. Het ging zo viraal op netwerken dat zelfs Elon Musk moest reageren. En maar goed ook, want het was in het belang van de bakkerij.
“Ik zal ervoor zorgen dat het allemaal goed komt voor de bakkerij”.
De reactie van Elon Musk op dit nieuws kwam via zijn X-account, het sociale netwerk waarvan hij eigenaar is. Hij beweerde tot op dat moment niets van de zaak te weten en beloofde actie te ondernemen in het belang van de bakkerij, en garandeerde dat “ze Tesla kunnen vertrouwen”.
Het was gezegd en gedaan. Sindsdien is gebleken dat de tycoon persoonlijk voor de uitstaande schuld heeft gezorgd en voor de aankoop van alle taarten die Giving Pies kan produceren. Diezelfde taarten werden gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen in San Jose, dus naast het redden van het bedrijf van de ondergang, hielp het uiteindelijk ook de lokale gemeenschap.