Musks poging om zijn visie op efficiĆ«ntie en productiviteitscontrole toe te passen in ItaliĆ« heeft een conflict aangewakkerd dat verder gaat dan een simpele mailing.Ā
In februari vond er een ongekende gebeurtenis plaats in de Verenigde Staten. Het Department of Government Efficiency (DOGE) onder leiding van Elon Musk in de regering Trump, dezelfde die belast is met het uitvoeren van de ābezuinigingen ā die hij heeft geĆ«nsceneerd met de kettingzaag die hij van Milei heeft gekregen, ontsloeg 350 ambtenaren van het Department of Energy. Hij was zo ver gegaan dat hij de situatie moest rechtzetten om specialisten in de assemblage van kernkoppen terug te halen. De kettingzaag van Musk is net de grens overgestoken, maar hij is in ItaliĆ« terechtgekomen.
De controverse in Aviano. Het is openbaar en berucht. Elon Musk, tegenwoordig bekend om zijn agressieve management- en bezuinigingsstijl, heeft zojuist een nieuwe internationale controverse veroorzaakt nadat hij zijn productiviteitscontrolesysteem had opgelegd aan de Amerikaanse luchtmachtbasis in Aviano, Noord-Italiƫ.
Een e-mail aan Italiaanse werknemers op de basis eiste dat ze vijf wekelijkse prestaties rapporteerden, onder bedreiging van ontslag als ze dat niet deden. Dit soort maatregelen, die al zijn ingevoerd in de Verenigde Staten, is in strijd met het Italiaanse arbeidsrecht, dat werknemers sterke bescherming en rechten garandeert. Het incident heeft onmiddellijk een reactie uitgelokt van de Italiaanse vakbonden, de overheid en de publieke opinie en heeft een botsing veroorzaakt tussen het bedrijfsmodel van Musk en de arbeidswetgeving van het Europese land.
De e-mail van Musk en de verrassing. Het bericht in kwestie werd gestuurd naar werknemers op de Avianobasis die onder andere werkzaam zijn in de catering, het onderhoud en de logistiek, diensten die essentieel zijn voor de werking van Amerikaanse militaire installaties in Italiƫ. Hoewel de bestelling bedoeld was voor werknemers in Washington, werd de mail doorgestuurd naar Italiaanse werknemers, wat verwarring en onrust veroorzaakte.
Zoals we al zeiden, is in ItaliĆ« het recht op werk grondwettelijk beschermd en bieden contracten een zekere mate van baanstabiliteit, dus de eis van Musk werd gezien als een onacceptabele inbreuk. Roberto Del Savio, een vakbondsvertegenwoordiger voor werknemers op de basis,vertelde de New York Times over zijn onmiddellijke afwijzing van de richtlijn: “We zijn in ItaliĆ«. Er zijn hier precieze regels, en godzijdankā.
En dat niet alleen. De afwijzing bleef niet beperkt tot de werknemers van Aviano alleen. In totaal werken er ongeveer 4.000 Italiaanse civiele werknemers op Amerikaanse bases in het land, die 15.000 Amerikaanse soldaten dienen en zorgen voor het functioneren van faciliteiten die functioneren als kleine Amerikaanse steden op Europese bodem.
Het Italiaanse arbeidsstelsel. ItaliĆ« heeft, zoals we al zeiden, een van de meest beschermde arbeidsstelsels in Europa. Natuurlijk, met zijn āmaarsā, maar de wetten garanderen stabiliteit van banen, vakbondsvorming en rechten die moeilijk te veranderen zijn, vooral in de publieke sector. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar bedrijven werknemers relatief gemakkelijk kunnen ontslaan, zijn ontslagen in ItaliĆ« ingewikkelder en vereisen ze solide juridische rechtvaardigingen.
In dit verband verklaarde Pierpaolo Bombardieri, secretaris-generaal van de vakbond Uil, dat de e-mail van Musk āonacceptabel en afwijkendā is. Als reactie op de verontwaardiging stuurden de vakbonden brieven naar de Italiaanse regering en de Amerikaanse ambassade waarin ze opheldering eisten over de vraag of dergelijke maatregelen gevolgen kunnen hebben voor Italiaanse werknemers op Amerikaanse bases in het land.
Wat de bases zeggen. Volgens de huidige regels zijn Italiaanse civiele werknemers alleen verplicht om instructies op te volgen als ze rechtstreeks van de Amerikaanse overheid komen, niet als het om doorgestuurde post gaat. Het is echter onduidelijk of het Ministerie van Defensie van plan is om deze praktijken van productiviteitscontrole uit te breiden naar lokale werknemers.
Reacties in ItaliĆ«. Het voorval heeft niet alleen tot verontwaardiging geleid bij de vakbonden, maar is ook een onderwerp van spot geworden in het land. De starheid van het Italiaanse arbeidssysteem wordt door sommigen gezien als een garantie voor stabiliteit, maar door anderen als een obstakel voor modernisering. Zo schreef journalist en rechtse commentator Nicola Porro in zijn blog: āItaliĆ« zou ook de bijl van Musk nodig hebbenā.
Op sociale media werd een video populair gemaakt door content creator Alberico Di Pasquale, die simuleerde hoe een Italiaanse werknemer zou reageren op de e-mail van Musk. Natuurlijk ging de video al snel viral en weerspiegelde op humoristische wijze de kijk van veel Italianen op hun werkcultuur en de botsing met Musks visie van extreme productiviteit.
Musk, Trump en onzekerheid. Afgezien van de controverse in Aviano, vindt het incident plaats in een context van onzekerheid over de Amerikaanse inzet voor zijn militaire bases in Europa. Trump heeft erop aangedrongen dat Europese landen meer kosten moeten maken voor hun eigen defensie, wat heeft geleid tot speculaties over mogelijke bezuinigingen op militaire bases zoals Aviano.
Parallel aan de controverse heeft de Amerikaanse overheid de creditcards bevroren die Italiaanse werknemers van Aviano gebruiken om apparatuur aan te schaffen en heeft ze nieuwe aanwervingen stopgezet. Beslissingen die de ongerustheid onder werknemers hebben doen toenemen, omdat ze vrezen dat de druk om kosten te besparen uiteindelijk hun baan zal aantasten. De woorden van Emilio Fargnoli, vakbondsvertegenwoordiger, lijken dan ook de stem van de meerderheid te zijn: āMusk kan doen wat hij wil in de Verenigde Staten. Als ze er daar blij mee zijn, prima. Maar niet hier.