Elon Musk, ’s werelds rijkste miljardair, is bot over de vraag of AI een gevaar is: “Er is een kans van 20% dat het zich tegen mensen keert”.

Kunstmatige intelligentie (AI) boezemt angst in, maar ook veel hoop. Aan de hoopkant zal het ons werk draaglijker maken. Aan de angstkant is het bijna apocalyptisch. De mogelijkheid dat banen zullen verdwijnen is het meest voor de hand liggend, maar ook dat AI zich op een radicale manier tegen de mensheid zal keren. Volgens de man zelf zou de AI tot 20% kans hebben om dit te doen, maar op basis waarvan? Laten we er eens naar kijken, want het is complex.

Een hypothese zonder veel ondersteuning

Volgens zijn optreden in een Future Investment Initiative video in november vorig jaar, was Elon Musk echt bot over het destructieve potentieel van AI. Musk legde daarin uit dat AI een kans van 20% heeft om de mensheid uit te roeien of zich tegen de mensheid te keren. Toch gelooft hij dat het het risico waard is vanwege wat ermee kan worden bereikt, vooral als Artificial General Intelligence, of AGI, eenmaal is bereikt. In zijn eigen woorden:

“Ik ben het eens met Geff Hinton, de kans dat het zich tegen de mensheid keert is ongeveer 10% tot 20%.”

Met deze woorden verwijst hij naar Geoffrey Hinton, een eminentie die bekend staat als de “Godfather of AI ” omdat hij de mechanismen heeft ontwikkeld waardoor AI zich tegenwoordig zo succesvol kan ontwikkelen. Hinton is echter zeer kritisch over deze ontwikkeling en blijft sceptisch over het potentieel van AI, omdat het misbruikt wordt om een nieuwe kloof te creëren tussen de rijken en de niet-rijken.

De aanpak van Musk is echter totaal anders en hij beschouwt het als een risico dat het waard is om te nemen als het gaat om het bereiken van een nieuwe status als mensheid om grootse dingen te kunnen doen. Hij heeft niet uitgelegd waarop hij deze cijfers baseert en toen hij nog niet op de AI-bandwagon was gesprongen, was zijn kijk op AI nog negatiever.

Omdat het moeilijk is om te weten waarop hij deze percentages baseert, is het ook extreem moeilijk om te onderscheiden welke richting hij op zou kunnen gaan. Maar in Silicon Valley is de (p)doemvariabele in de mode geraakt, die wordt gezien als een mogelijke ondergang van de mens ten opzichte van de technologische ontwikkeling. Deze variabele is echter meer een soort grap of hulpmiddel onder werknemers dan iets echts, omdat het niet concreet gebaseerd is op een probleem.

Je kunt het er dus over eens zijn dat het echt een soort onwetenschappelijke benadering is van Musk om aan te tonen dat er een groot risico is, maar ook een grote beloning.

Meneer faes 😁