Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Inmiddels is het steeds vaker aan het vriezen en heeft het de afgelopen week behoorlijk wat gesneeuwd. Sinds vandaag rijdt mijn auto daarom ook op zijn winterbanden, maar wat is eigenlijk het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Winterbanden zijn door de bandenindustrie ontwikkeld met een specifiek doel: ze geven meer grip op sneeuw en ijs. Winterbanden hebben een andere structuur dan gewone banden. Ze hebben ‘lamellen’ in het profiel die zich vastgrijpen in de sneeuw. Daarnaast zijn winterbanden gemaakt van een zachtere rubbersoort. Die blijft flexibeler bij een lagere temperatuur. Winterbanden leveren betere prestaties bij temperaturen lager dan 7 °C.

Het rubber van zomerbanden is wat harder. Zomerbanden zijn vooral gericht op het afvoeren van regenwater, vandaar de groeven in het profiel die water geleiden naar de zijkant. Uit tests blijkt dat de remweg met een winterband op een koud wegdek de helft korter is dan die van zomerbanden. Daarom zijn deze banden bij winterse weersomstandigheden in Duitsland en sommige Alpenlanden verplicht. In Nederland namen winterbanden de afgelopen 10 jaar een vlucht. Veel leasemaatschappijen besloten de banden van hun complete vloot ’s winters om te wisselen om schades te voorkomen. Dat kost weinig extra, want 2 sets banden gaan ook 2 keer zo lang mee.

(Bron afbeelding: Pixabay)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.